歐盟裏面你會㨂邊個國家移民?(2)

186 回覆
2 Like 6 Dislike
EU 好多公立大學都係免費
即係只要拎到working visa就無敵
所以正路係去德國讀完書再搵工

如果做it/engineering 工 就可以用job offer 申請藍卡 完全唔駛sponsorship
即係用search year搵到工就可以申請blue card?

我諗如果係咁 最難係人工 fg點拎1.5倍average salary
咁仲有好多工要求你講流利當地語言嘅
呢個就睇job function
有work permit係好好多 唔係寫包單咁囉
Exactly

做shortage occupation (IT/engineering/science) 好容易就會過到個threshold (pretax ~43000€/yr)
其他工就難啲
德國: For 2019, Germany set the minimum salary threshold at: 53 600 EUR.
荷蘭: € 5,272 gross per month (exclusive 8% holiday pay).

3500歐per month就唔難
少少專嘅文職都有機會
但頭先睇德國係要4500歐 荷蘭係5272歐 就好高

普通it工都得?
Sor 我睇漏 德國有低啲嘅requirement俾it science

For professions in sectors where there are many unfilled vacancies, Member States may set a lower minimum salary threshold.

For 2019, Germany set the lower minimum salary threshold at: 41 808 EUR.
荷蘭用zoekjaar 後二千幾一個月就得
GVVA? € 2.423?
呢個係咪要employer證明local請唔到先可以幫你搞嗰個?
如果係嘅話 同上面嗰個問題係一樣 好難搵到個肯幫你搞嘅employer

上面巴打分享嗰個係 唔駛employer搞 淨係要employer喺份約度寫condition係blue card 呢個差好遠
自己上IND睇基本上有visa就同荷蘭人一樣
但唔係呢度讀書/ 識Dutch 既難度差好遠
間公司係recognised sponsor同人工夠2423就得

另外樓上話有working visa 就同當地人無分別
我諗有d謬誤
你換個角度諗下大陸人黎香港搵工
你有working permit 都一定香港人先
除非好top又要關係既工

我係荷蘭做Corp Bank FO 同事可以話近乎清一色全男性白人
只係見過Asian 係operation or risk department 度做
仲要大部分係NBC
就算唔講職場歧視
得work permit 同local 都仲係差好遠
最起碼揸work permit 唔可以隨時轉工
轉工 == 要政府批你轉work permit conditions
好麻煩
Zoekjaar應該冇限人工? 只係入唔到籍
2423應該係working visa 要公司證明請唔到自己人先申請到 但可以入籍

大陸人嚟香港做大公司係有優勢 冇得比啦
我只係話HR角度睇 有冇work permit係好大分別

咁語言文化嗰啲當然都有影響 hr都要睇你同team人夾唔夾到 但都係work permit之後先諗嘅問題
所以我話葡國護照澳門人會易啲 就係冇咗呢個問題

同埋荷蘭同德法國比 有樣特別嘅係 唔係喺荷蘭住得耐 冇咩可能識Dutch
你都讀咗幾年書先得A2 德法文喺好多地方讀個summer intensive已經有
所以有你講嘅全部都係本地白人嘅情況
德法瑞士都有見到non white高層
Credit Suisse CEO唔係白人喇掛

至於男女 女人冇咁搏姐
福利好 人工同living cost match到 就會留返個parent湊仔 好多家庭係女人湊
文化問題多啲
如果你用zoekjaar visa apply highly skilled visa
份工>2.4K +間公司可以sponsor visa 就得
有work permit 只係拎到入場券既一環
有wp都未算係拎到入場卷

我只係話唔好太多幻想 理實係好殘酷
一定會有人拎住working visa 無當地留學/工作 even if FG無exp都搵到工
但實際上有幾多人做到?
唔好太樂觀 自己衡量左風險同回報先
Work permit唔係working visa
葡國護照係eu citizen咪有work permit
Family reunion咪有work permit

好多公司係唔肯幫junior搞Working visa (唔係冇可能)
因為好難證明junior請唔到自己人 一定要請呢個冇經驗嘅外國人
所以有好多jun位係 要搞working visa就screen走
所以hr朋友講嘅係 你過咗work permit呢關 再講其他

"職場歧視"當然有啦 但西歐國家唔算好嚴重啦
你唔識講人哋嘅語言 或者性格上夾唔到 唔係人哋racist你
反而如果你同大家夾得到 reverse racism仲對你有利
歐盟護照其實直情係right to work,權利同優先次序係等同local。
巴打自學德文定報課程
如果要細分啲term

Work permit: in general 係一個許可去畀一個third-country citizen 喺一個EU/EEA 國家打工 而張work permit 係可以有唔同條件 (e.g. 指定行業/指定公司) 或者冇條件
Working visa: specifically 係畀third-country citizen 由EU/EEA 外入境 而入境目的係嚟打工
入境後係要由working visa 轉做residence permit

EU/EEA citizen 係完全唔需要work permit 就可以去其他EU/EEA 國家做野

我住德國唔知其他國家個情況
可能其他國家好多公司唔會肯幫junior 搞work visa
但係喺德國
如果你係可以攞藍卡
公司對於你申請blue card 嘅input 係近乎0

其實我就覺得職場歧視喺西歐就近乎0
只不過我都係覺得係employer 喺recruitment 嗰陣都會prefer 請返個local
因為平時溝通用返自己語言都會方便好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞