歐盟裏面你會㨂邊個國家移民?(2)

186 回覆
2 Like 6 Dislike
英國脱咗歐唔計
繼續討論
德國都唸得過ge
上個post有巴打提到公立大學免費,係幾吸引
法國都免費呀
德國bachelor 近乎係來者不拒
Match 到要求大學就會收
不過grad 唔grad 到就另一回事

Master 就可能太多人報
有排名嘅學校好多都好難入
開始收啦26k - 35k par ans 不如過條萊茵河仲好
我理科人 所以應該唔係你口中既大路科
頭先睇daad tum rwth得一兩科用英文
我Hi

我都算係理科(it 狗)
CS 嗰類科我記得有英文
好坦白 無論你個底幾廢
你肯返工咁一日用十到十二個鐘 一星期六日
乜都追到
高分可能難 但合格or slightly above average 一定得
其實係
我自己都係覺得肯每日去上堂 去齊tutorial 每個weekend 溫書
差極有限

不過我聽我intern 同事講
佢話佢讀cs bachelor 嗰陣
第一年已經有一半人頂唔順要quit
起碼90% Bachelor program都係德文
可能真係above UST/HKU嘅水平
德國讀書幾抵,但如果想留低最好係工程或者IT人,否則都幾難搵到工,德文C1都只係入場卷
今年撞正武漢肺炎易入咗,我知有兩三間Uni/HAW報名人數少咗一半畀一百幾十歐買個希望都好
free master
但係唔想成個master 都用zoom 上

tir
讀兩年既
總會有機會 而家入學除時捉到下/後年economic recovery 個timing 會易搵工好多
而家UG2千8歐, Master 3千8, PHD無變
歐陸top u都係咁
我荷蘭econ ug第一年果時都踢左6成人
science呢
見到
其實去歐洲讀書唔駛諗太多
我見留得低嘅 除咗少數on demand工種之外
好多都係拍拖結婚就留低咗
融入得到就會留得低 唔駛太擔心
佢只係讀Hochschule 都係咁
頭四個sem 走咗七成人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞