上左車半年,發覺原來供樓都唔係想像中咁辛苦

287 回覆
96 Like 321 Dislike
所以我咪話一個人出街食先平
可能20年就供完
你地on99. 供樓唔可以提前還款?租樓冇呢個問題?
你唔安全姐 唔代表其他人一樣
17500 x 2 = $35000?
銀行唔係咁諗lol
銀行:
$26250 x 2 = $35000
你到底有無買到樓
1. 因為我買平左 我個到租同供同價

2. 唔可以賣樓?租金就真係拎唔返了

3. 我買個到己包裝修
你on9? 你份人工唔穩俾人打折計就係
搬左出嚟仲俾家用定你講緊佢自己買餸食飯錢
窮撚仲大大聲係度問問問 好似好興香咁
我知你on9
https://www.wuchatprop.com.hk/%E6%8C%89%E6%8F%AD%E6%93%94%E4%BF%9D%E4%BA%BA/

不如你講下邊間銀行會比你擔保人計100%同你癲
係連登講買樓實比人批鬥
兩個人儲 辛苦幾年 上車根本唔係天方夜譚

利申 同老婆儲左五年錢 19年頭上車

當年儲錢兩個人 搵32-33k
呢幾年有升職 加人工 依家47-48k
普通窮撚 無連登仔FG 月入50k咁本事
月供15000 500呎 非大西北 樓齡1x年
有比家用 咪又係咁...

話供樓辛苦 又驚負資產 無首期
普通人儲幾年錢上車
隨住年資上升 升職加人工既話
供樓負擔係會愈黎愈細
份工穩定 供到咪得
負資產又點 都要住
而現實係CCL 依家仲高19年頭我買個價
呢啲都唔係咩問題黎

前題係要一早開始計劃
唔係想買先睇戶口有幾錢
又嚟其實唔難
人生有幾多十年, 要住就要買。
租? 不了
好多losers都係咁 睇量下
唔駛養老豆老母,老豆老母比首期有幾難
180度變曬口風
唔做淡淡啦
今次係香討抄過黎?
唔夠35k咪慢慢抽居屋囉
居屋都限左33k上限
一開始供就炒9你
租要幾多年
依家連登D人係咪癲到FF自己買到樓...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞