上左車半年,發覺原來供樓都唔係想像中咁辛苦

287 回覆
96 Like 321 Dislike
已經每晚開冷氣
weekend日頭喺屋企就大概一半時間會開冷氣
其他電器都係想用就用
我唔覺得自己有慳住用電
唔係要比輸贏,只係想講電費唔係要慳住用先會少
樓主幾多人工?
巴打
我唔係要challenge你
就base on fact黎講
正常人夏天一日開10個鐘冷氣好正常,如果星期六日留喺屋企時間長既仲襟計,呢度計落1個月已經要 $200墊底,當你寒底只開到25、6度兼用變頻電費打個八折$160,加埋雪櫃一日當$1.x一個月$40,基本洗費$200走唔甩,計埋其他電器你話你一個月冇刻意慳電$200尾勉強有可能,但如果係$200頭,甚至極端到$175蚊,唔刻意慳電我可以話你聽係冇可能
上面3/4匹冷氣計
廳冷氣1匹以上,電費只會有多無少
我唔會好似你咁每樣電器用幾錢電,總之有需要就用
誠哥寄張單黎話係咁多,唔通我去challenge佢bill少左咩?

我仲有成千蚊電費補貼未用,我根本無需要去慳電
又係香討po

D PR真係好煩
呢d 叫幫我交租
有一百萬首期
兩條友加埋5萬
想買600萬會唔會好貪心
笑鳩人無買過樓,睇黎你先係無買過個個
擔保人只要無按揭或無另一個擔保係身就唔會扣供款入息比率
屌你9按都話難,連登仔真係一條含撚狗
唔使畀家月唔養小朋友本身痴屋企住人生無乜娛樂嘅
搵35k分分鐘儲左27,8k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞