上左車半年,發覺原來供樓都唔係想像中咁辛苦

287 回覆
96 Like 321 Dislike
供樓萬七蚊咁平?
第一你要儲首期, 當你同女朋友都有心, 儲5-7年, 可能問埋屋企人借多30-50萬上D 6百萬樓下400尺內25年樓齡樓

但最煩係: 1. 你點知你2公婆一定健健康康同埋份工一定唔炒你?
2. 係你唔係升職情況下, 收入無連登仔FG 50K(是但一個)你2公婆都好諗住5年內生仔, 因為供樓, 生活費, 保險, 家用(除非你屋企有D錢叫你唔洗比, 或者你份人9到乞衣咁咩都唔理2老), 同埋你棟樓分分鐘要維修 / 家居維修
3. 點解我話5年唔生仔?因為呢5年係for你儲多D錢去投資下--->預備換間大D既2房+生小朋友(你唔L生另計啦, 樓都唔洗買諗移民好過)

如果你2家, 屋企中產至少有1層樓收租, 你估上面果段野無乜用。
但如果只係小康之家(自住私樓但無收租樓), 或者住公屋窮L, 分分鐘上面果D都做唔到 (你咁叻仔讀到神科 / 你係麵麵2世就唔同)
又驚自己唔健康又驚自己冇嘢做
咁樣做人好辛苦
1. 租樓就可以唔健康同唔怕俾人炒? 而家香港地要二人世界搬離原生家庭, 都要諗好哂呢樣野架啦on9 再講, 真係俾人炒你大膽D 可以放租搬返屋企

2. 你無間自住唔係住公屋你更加唔駛諗生仔啦

即係唔係叫人好撚樂觀咁睇個市, 係唔撚係都叫人上車先. 但現實環境係你講個D scenarios, 一係同屋企人住, 一係住公屋, 唔係既話做租租同供供都要面對架啦on9. 人地睇清楚計清楚有無能力先上車咪得囉, 懶撚係諗得全面咁
低息而家差唔多,斷估樓主供緊大西北唔過廿年樓齡
主持人駛唔駛供樓?
1.正常人屋企唔俾家用都ok

2.同埋大有大住細有細住 點解一生仔就要換大房

3.宜家新樓600樓樓下都有成交 你要市區柏傲莊另計
首期大我供太古城都可以係萬七
你嫌錢多可以比我
咁學咩人買樓
1. 你點介定咩為之正常?
2. 細有細住? 樓主係咪無小朋友?
如果十年前
Fd又係皮幾 但3球都有2房私樓
基本上所有人買到?
唔洗俾家用呀?
交曬兩邊家用
仲交埋租
唔儲錢
好奇35000你哋兩個咩玩法
今年一個ea 100掙1
今年 好景個陣呢D 工係人恨啦
肯定係唔洗俾家用先供到樓,歡迎打臉
no

1.十年前fg冇皮幾

2.有好多人儲唔到錢/唔願意供/等樓價跌

3.有好多人溝唔到女,冇另一半幫手
供緊樓又交租?
即係無俾家用啦
供樓唔難真係笑左
家用意思意思下啫 你屋企人知你要供樓仲問你拎家用咩
係, 屋企人住公屋, 仲做緊野, 完全照顧到自己既生活開支. 咁點? 係咪要獵巫咁將唔俾家用既不孝子吊起黎掉石頭?
屌你老母 連首期都無 好應該自我了斷啦 仆街
家用係心意呀 唔係金額大小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞