上左車半年,發覺原來供樓都唔係想像中咁辛苦

287 回覆
96 Like 321 Dislike
老實講,就算計埋家用因素,對供樓輕唔輕鬆呢個結論影響應該唔大
咁窮撚就唔好諗買樓啦
樓主係mean左d, 但講緊事實
每個人環境都唔同
搵得少/屋企窮咪會覺得供樓難

Btw 上面屋企都幾廢
唔單止要俾家用仲要幫埋兩老交租

我覺得兩老未退休家用都係心意黎
唔需要俾太多
咁既extreme case, 租都辛苦啦, 仲點諗供樓? 有D 老豆老母根本係將仔女當附屬品, 格硬將仔女既將來同自己既下半生綑綁起一齊
其實供樓唔止輕鬆仲好有滿足感 因為你知你供緊既係自己既野 將來賣出去可以變返錢 唔同租樓 俾左就冇
35k - 20k = 15k
唔洗比家用,唔洗養仔,冇其他洗費?15k夠洗?
如果當仔女搖錢樹 不如出黎自立就斷絕關係算
由畢業到而家結埋婚
同另一半都係一直比大約1/3人工做家用
每次升職加人工就加家用
直至去到10k(每邊屋企)先無再加上去

諗番當初上車都幾辛苦
不過屋企人都講明有需要可以問佢地借錢應急
有時一家人都唔計得咁多
錢喺度 邊個有需要咪邊個用住先
你洗咩要洗15k?
好多人得15k人工 咁佢地唔洗生存?
所以好睇屋企人既關係, 老豆老母係拎家用當收入, 定真係當屋企人「基金」有錢齊齊駛, 自己知, 前者唔會願俾, 後野真係會無所謂, 有能力會俾多D
好好奇依d家庭係仔女出黎做野前點生存
淡友標準答案
交租又唔會失業唔會病
而家拎哂四大長老d退休金打爆咗自己個ML a/c
供30年
電費保貼係點
2個人洗衫都多左啦 仲要沖涼呢 一齊沖涼另計
煮野食既話 一個人有時出街食仲平過屋企食
17000+17000=35000

貧窮局限你的想法
無錯,宜家租樓真心抵住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞