上左車半年,發覺原來供樓都唔係想像中咁辛苦

287 回覆
96 Like 321 Dislike
其實唔難搵…點搵唔到
夏天先交$350電費咁刻苦,需唔需要作過?
其實你正常日頭返工,夜晚用一部冷氣
計埋d電費補貼,350一d都唔刻苦
7月買左樓,買完就爆第三波
好彩無踩盡油搏到盡姐,宜家要拎多40萬出黎裝修

銀行有壓力測試,如果平時唔係大洗既人,又唔係父幹,母幹,婆幹一族,應該唔難供
thx for sharing.
買一層600萬既樓,係搵同借600萬最難,過到哩關,之後好多事都有辦法
如果你兩個失業半年呢
屋企唔等你開飯咪唔辛苦
老豆老母要你養一世睇下輕唔輕鬆
租出去再返屋企住
唔記得咗一個人住係點,但早排WFH撞正夏天就要2K
即租?
真係咁手緊,市價減兩千點都即走到啦
我一個人供ja, 無幹一族,已預留一年供樓buffer ,同埋轉左份相對穩定既工先上車

同埋儲錢期間已經學識半光合作用既模式,無慾無求,平時都無乜大錢要洗,每個月最大開支已經係食飯錢
其實好易
齋計冷氣
當3/4匹typical細房冷氣,日開8粒鐘6個幾電費,夏天開當訓覺先開冷氣,30日就已經要$180+
冬天兩個月$350算正常
但夏天我可以話你聽你冇講錯,係要慳冷氣慳到黐撚線先做到
呢度幾多未試過一個人住既傻仔亂鳩咁吹真係一眼睇晒
最撚驚係要維修 裝修
35000供17000都唔辛苦?🤔🤔
要睇下自己平時大唔大洗,有D人洗腳唔抹腳,當然覺得辛苦
我無wfh,夏天最多果個月都係2百幾,扣埋補貼唔駛比
應該雙租 屌你租樓錢就如潑出去的水
眼角高姐 點會買唔到
葉師傅
夏天仲要最多一個月2百幾
一般人唔係輕易做得到架
不過樓主係講緊夏天$350兩個月
即係$175一個月
葉師傅都要輸比佢
2人住 夏天三四日開一次洗衣機乾衣機
日日電磁爐煮飯 隔日焗爐焗下甜品
冷氣返到屋企開到第二日出門
都係1200蚊兩個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞