上左車半年,發覺原來供樓都唔係想像中咁辛苦

287 回覆
96 Like 321 Dislike
兩個人70k話多唔多,話少唔少
但係肯儲吓錢而且要求唔高上車難得去邊
good choice呀清
買多左層將軍澳
我覺得要預喎,起碼要預返黎緊幾年穩唔穩定先,頭幾年都幾緊要有幾年時間一邊供一邊儲返啲錢就無咁驚,到時冇野做都有時間比你搵工或賣樓。
我覺得個分別係積極同消極喎, 好多淡淡既「一個唔好彩俾人炒」係以一個俾人炒既結果去部署佢之後既行動, 咁一定係最安全, 但我都幾肯定咁諗係乜都做唔到. 當你唔買, 如果你租樓, 一個月支出都係萬三至萬五架, 咁都有可能俾人炒架喎. 但就無人答我呢個情況既話應該點.

相反, 積極既係審視現有能力同環境, 作出合適既行動, 再為可預期最壞情況作打算, 好似好多巴打都會講就係留返兩年既cash flow 去做buffer, 假如失業兩年都可以無咁大壓力.
一定唔會租啦,要租一定諗計盡力上樓。
會考慮既緊係果啲痴屋企唔駛比租慢慢諗緊
Rich撚到
搵唔到邊到都死啦下話
又驚自己唔健康又驚自己冇嘢做,咁驚死真係乜都唔洗做,獨留在家左青龍右滑鼠最安全啦
講到入新地好易
講到5皮好正常
今年8大 fg 開11k無人so
都要睇咩科既
今年環境差, 轉工都難啦, 唔好講話fg 無工作經驗啦 打份牛工三五七年, 有時有人介紹d 好搵既parttime, 其實30k 真係唔係咁難. 但你話fg 要30k 呢, 就真係唔易啦
8大fg靠乜野 要人出高人工請
你壓力測試都過唔到啦 三萬五
無人話要高人工
止不過屋企樓下保安都有15000
自爆到咁希望你假膠
佢都去左澳洲, 有咩好怕
咁咪係囉用下腦啦
就算保證到10年唔會大病10年唔會炒你
又會驚樓價跌變負資產
辛苦咪最多頭幾年
之後只會越來越輕鬆
租租就繼續每兩年加租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞