上左車半年,發覺原來供樓都唔係想像中咁辛苦

287 回覆
96 Like 321 Dislike
就算俾又有幾難? 睇你搵幾多 俾幾多 買邊到
搵10k 都得,問Daaddy攞7球去買咪搞掂
睇你首期幾大啫 係睇你借幾多
1300管理費,4-5)蚊一尺管理費 即係300尺建築 250尺實用。
咁你咪繼續租樓囉 個個一上車就買大三房?
新樓先4-5蚊管理費
見到果堆open kitchen就唔撚開胃
2個人洗費都會大左啦 水電煤都會大左
同埋如果好彩就2個都唔洗比交用
唔好彩既搵左另一半要比交用 洗費又大左
人地唔俾又點?有咩問題?D語氣老屎忽到呢
可能佢覺得可以做租霸, 無錢就唔交租!
供皮幾兩皮住間咁既屋真係寧願拎黎租
兩萬唔洗都租得到市區海景至少有返d生活質素
買樓都係為生活好d姐
買要買得安全, 唔L係乜都無計過以為上到車就上車
都未過三年
咁你人工會加 供樓會越黎越輕鬆
你又知人地無計? 即係佢用萬七供就唔安全, 用萬五租就安全? 定係叫樓主不如唔撚好出黎住啦, 排公屋或者同老豆老母住就最安全?
人地唔駛比家用而又覺得供樓輕鬆其實冇乜問題 做乜要Jer住人冇比家用
上左車半年,每個月供樓平均$170k,夏天兩個月要交$350 電費,但政府有$2000電費保貼,所以暫時仲未交過電費,而水費都唔駛交,因為用水太小,地租和差響一季交1300,管理費每個月要交千三蚊

雖然依家個市差,但計過數,只要搵到份$350k 的工都已經可以供樓,原來供樓都唔係想像中咁辛苦
咁如果減人工 或者另一半比人炒呢
我明樓主想講咩 但係搵35k供梗係唔難 搵到果下難呢
當樓主原來有俾家用, 就會問佢住邊, 然後批評「一定係住埋D cheap 樓, 緊係供得輕鬆啦」
當樓主原來係供緊中上既樓, 就會問佢有無生仔, 然後批評「一定係無生仔啦, 有細路仲點會供得輕鬆」

如是者, 淡淡係唔可以俾人供得輕鬆的
Me too
有樓 幾球 鐘意就買車玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞