張崑陽:我支持嘅唔係侵,而係佢嘅外交政策

185 回覆
270 Like 34 Dislike
>對中國打貿易戰嘅同時退出TPP 從而可以見到侵打中國缺乏一套完整嘅strategy,疏遠傳統盟友

CPTPP 已經生效左,有乜效果?呢種大聯盟好多時就係傾傾傾傾,傾掂簽約?再傾點執行,傾傾傾傾。2016 年,Hillary 其實都當住 Obama 面反 TPP,又話TPP幫唔到打工仔又剩,如果 Hillary 當選會點?當然我唔相信佢會退出,但結果可能又係傾傾傾傾,永續談判,或者傾左個三不象方案出黎。

睇返侵侵美加墨協議 USMCA,其實傾得快好多,雖然過程冇咁友善,但竟然有d保障工人既條文,例如Mexico有最高工時、最低工資幾多幾多之類,其實都幾左下,但咁樣可以防止墨西哥用低人工打爛美國打工飯,d人直情話係 TPP 翻版。

呢d 就係所謂多邊主義,齋傾唔砌,開會主義,所以點解會輸畀中國。
只可以話佢出黎解話太早
事實上真係太多造馬
死人票,double count 出晒黎
仲未計wi 12萬只有1%升幅問題
有時候可以睇定D
你講tpp嘅永續談判個問題我冇認真睇過,唔敢點講。不過呢個係所有跨國自由貿易協定必然面對嘅問題。冇咗全球第一大經濟體嘅cptpp,效果差亦都唔出奇

同埋USMCA唔可以話係TPP翻版,TPP個重點係透過free trade減低亞太美國盟友(日,澳)經濟上對中國嘅依賴。北美協議點樣做到嚟個效果?即使經濟上更有利,北美協定係地緣政治方面都對抗唔到中國。
不過呢個係所有跨國自由貿易協定必然面對嘅問題。
>係啦,開會同開會,成日都傾唔成,或者傾d虛無飄紗既野出黎。有時逐個傾仲快。我覺得有時係太迷信「全球協作」,G22 比 G7 更難傾到野,UN 就更加垃圾,一d局部/區域性、只係畀民主國家參與既組織,會更加有利全世界,起碼你會易d搵到 common interest.

如果你有睇TPP條文,就知TPP其中一個主要目標係公平貿易,所以有好多保障勞工權益、知識產權既條文,令到大家可以係對等情況下貿易,當然暗底就係排斥果d「唔保障勞工權益、智識產權」既國家,即係中國。

但你自己諗下,其實逐個傾、細規模傾都可以做到以上效果。當一d野上升到「全球合作」,就幾乎保證係 on9 野。
對抗中國?TPP?整個「西太平洋/印太海域公約組織」仲好啦,pompeo 呢排去得咁密,未浮上水面,都已經慢慢地下成形。
CANZUK
呢個組合傾freedom of movement ,trade deal就得,圍堵中國就
中共連Pelosi都想迫退 想剷除民主黨內的反共派
Who ? WfC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞