張崑陽:我支持嘅唔係侵,而係佢嘅外交政策

185 回覆
270 Like 34 Dislike
每個地方嘅左右翼都唔同

要講我覺得連登實際上係極左論壇嚟
講革命,講普世價值自由平等人權,仲唔左?
其實都只係因為香港人同佢哋個話題成日去左無共識議題,例如who啊,反共啊等。而且班人這幾年癲左,說話變得好偏激,希望之後如果無了trump這個稻草人會好d。如果真係拆開所有議題,其實香港應該好多人真係map出來會係偏民主派。
連登:屌耶撚
美國右翼:基督價值

連登:香港最大同性戀論壇
美國右翼:反同

你唔可以怪人神化侵
係困境下好似得侵仔一個帶到希望
咁將希望寄托侵好正常 唔通期望Greta俾壓力咩
仲有香港就係被普世價值玩殘 一直要包容支那
佢似係想留一手啫
美國右翼=/=反同, =/=基督價值
右翼個光譜咁大
唔係怪人

而係神化一個政治人物係無用㗎

我寧願佢哋神化香港民族
的確左派最鍾意講普世價值啊人權那些。雖然美國共和黨其實都會支持普世價值但個重點或內容會同左派有少少唔同。革命其實左右都可能。

而且大家成日話政府唔應該偏向大地產商,大財團全部pk,這些其實都係左派信仰。有不反遊行仲有做回收,美國右派見到肯定會覺得好搞笑。
到時神化香港民族 你哋班友又話fascist 又話要理性
玩撚哂
其實香港係套唔到美國嗰套左右翼,下面燕子生命個post講得幾好

甚麼是「左膠」?為甚麼沒有「右膠」
https://lih.kg/2273013
我淨係代表到我自己
佢呢啲濕碎𡃁就收皮啦 入眾志黨都未夠一年你睇下開國元老敖帝先
都寫得幾好,算持平

希望連衛兵起碼可以閱讀一半
好文推。
登當選我全力做登粉
而家係美國人選自己想要嘅總統
定幫外國人選佢地想要嘅“救世主”?
打貿戰其實唔係反華,係佢單邊主義的實現

講真佢同全世都打貿戰啦,一開波得罪晒歐洲南美,削弱左美國地位,咁樣其實係不利圍堵中共

簡單啲講trump唔係為左制衡中共而打貿戰囉,最起碼一開始唔係

from fb comment
呢篇文係我so far見過關於香港人如何看待美國選舉最好嘅文章。
香港一部分支持Trump嘅人其實並唔盲目,唔好一嚟就label人盲撐;亦唔應該將理性支持Biden嘅人label成左膠。各有各支持,可以爭論但唔好傷害我哋來之不易嘅團結。見到我哋因為美國選舉搞到自己分兩派仲要勢不兩立,最開心嘅就係中共。
美國做咩撚要理你香港人有冇人權

佢肯對付中共你已經要感恩,已為香港會返到昔日的繁榮?
你係咪盲撚左閱讀能力有問題
講真 香港黃嘅多數人都支持侵架啦 就算侵啲形象唔掂都照撐 我就係其中一個咁諗嘅人
唔係我地好想指點江山
係美國人求其畫隻龜就影響到我地生命安全
咁根本無辦法唔關注

傾右日本 傾左台灣 主流民意都係支持侵
因為鄰國係痴線佬無辦法唔支持侵政府外交
民主黨往績實在太差好難令人信服

區選呢個根本係你自己幻想出黎比喻,果陣微博支那人屌中共宣傳失敗多過屌香港人

拉丁人 中東人都支持侵 你可以話佢地好乞人憎
但人地都係以自己人民國家為先

好多國家好弱,根本無美國咁多資本去內耗搞大龍鳳

你要怪就怪民主黨唔比Sanders或者Warren上
佢地係起碼清白過拜登,係民主黨唔要佢地

我都有美國朋友,佢地雖然投民主黨,暗地裡都係想Sanders選,投拜登係含淚,而且佢地係理解我認同侵個外交政策

根本人地無你講到咁極端,只不過係大家著重的野唔同

你可以繼續扮演公關唔乞人憎果個角色
唔好逼人同你企埋去奶鞋底就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞