張崑陽:我支持嘅唔係侵,而係佢嘅外交政策

185 回覆
270 Like 34 Dislike
i mean你的人權係美國人眼中唔係佢關心的人權

所以佢地係會憎侵侵破壞美國的人權,登登贏係美國人正常的選擇

而作為香港人,就只可以撐美國人揀左的人,先有力搞到中共
侵就算連任都淨係做多4年,新冷戰一但形成分分鐘對立成十幾年甚至幾十年,選另一個人上去亦唔見得會跟侵行孤立主義,佢自己個人嘅做法唔足以影響大局

但係佢行孤立主義的確好有問題,你想抗中正常最好緊係拉攏其他國家架喇,有咩理由孤立自己削弱自己個邊嘅勢力架,咁樣咩俾機會支共分化美國同盟國嘅關係囉

Anyway 我一直都覺得選到邊個上去都唔會有大分別,美國同中國愈行愈遠去到完全對立已經係一個不可逆轉嘅大趨勢黎,唔係政客個人層面上可以隨便改變到嘅野黎,係差在加速幾快嘅啫,唔明cctai 成班人呼天搶地做乜,今次選舉真正問題係fb twitter 依啲social media 點樣操控言論同用censorship 威脅言論自由,我諗美國政府遲早一定會搞9依堆big tech喇
叫人登記工會同罷工都好突顯「左」
對中國打貿易戰嘅同時退出TPP 從而可以見到侵打中國缺乏一套完整嘅strategy,疏遠傳統盟友(向歐洲各國加關稅)又係

個人覺得侵嚟幾年其實係減低咗美國作為自由世界領袖嘅credibility。外政上佢疏遠價值觀相近嘅歐洲盟友,又退出傳統美國領導嘅國際組織/協定,內政上又處理唔好一個武肺。
咁biden係咪奶共?
唔支持trump 咁係咪仲有得揀支持Eisenhower/ Reagan? 定Kanye West?
唔駁其他野

我想知現代戰爭點樣可以清除到班左膠同老人 老早縮左入老母個閪到啦 都係得啲軍人打姐
如果民主黨出到鷹派,連登仔應該都會鍾意
佢一樣俾黨內屌到開花
咁又係,當初幾辛苦先能夠有兩黨兼參眾兩院都同意而夾佢簽香港關係法,唔係中大理工兩單,無數義士前仆後繼都驚侵唔肯簽

佢打貿易戰,第一樣好似係對德國汽車收懲罰性關稅,畀德國狂鬧違反自由市場,連加拿大 Bombardier 都唔放過
基本上我對參眾議院都有信心
而且到後期其實Pompeo 係周圍去聯合其他國家架
Trump佢不足既地方基本上係由佢班底去填補
而佢既班底係佢有份揀架
先破後立係基本,你退出who,un 就要建立另一個有公信力既出黎
但Biden同賀錦麗係未當選之前已經話會重新join返
WHO同UN已經係毒瘤黎,冇得救
UN仲私底下將流亡左既維吾爾族名單交俾支那
WHO更加唔洗講啦係咪啊
去中國但唔查源頭,向大家announce個病毒唔會人傳人
唔洗封關
大方向冇變基本上我只係會信30%
因為剩係重返依兩個組織已經係其中一個打回原形既指標

我冇票所以我冇份揀
但講到邊個做大方向都冇變,大家唔洗擔心我就講唔出啦
我明張崑陽意思亦都知點解佢要咁講黎安撫大家
我只係覺得trump落選對香港唔係好事,等於原本揸住把刀,依家換枝棍去打大佬一樣
寧願comment啲廢話都唔肯睇
最後搞唔搞視乎你信唔信人性 同埋今次淨係講話想搞都已經比人屌衝擊freedom of speech etc 之後仲有得搞咩

如果去立法搞佢地 不如係背後操控更加容易 前者明顯干預言論自由 後者你比人干預左都唔知 姐係同圈養差唔多
依個真,我唔信trump,但信彭斯同肥仔彭
拜登真係信唔過
寧願最後打和
拜登做總統
彭斯做副總統
最信唔過係Harris ,直頭係美國鄭若驊

唔好有咩幻想
根本biden真係扯線公仔
背後班人話事
其實即係好似有兩條仔追緊你咁
一個一直以嚟對你關懷備至、有咩事都同你拆掂佢
一個就好少主動message你,但你啲親戚都話佢條件好好
咁當然我就傾向一個一直以嚟都照顧開我嘅男人啦
FF

我反而希望民主黨會繼續請余茂春做顧問
或者咁講,香港人係信唔過拜燈多過民主黨

如果轉warren上台,情況一定唔會好似依家咁
十一月八日係和平紀念日!!!
https://lih.kg/2273756
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞