一張圖解釋apple同google既分別

280 回覆
5293 Like 817 Dislike
已經統一緊
以前用左邊slide out menu
而家喺曬下面maps photos就係
弊在呢度9成人都係屌住嚟用 用住嚟屌
上次大執樣係ios7
仲以為ios14會大執添
用下個腦諗野啦

禁入去前睇下個圖案先
思考下個圖案係乜野

用電話都要用腦架
google 堆apps 要睇名
jm9, 張圖唔係表達分唔到?

個個差唔多色咋,邊有個個差唔多樣? 形狀完全唔同喎。
用下個腦就分到邊個野邊個啦

直唔直觀用耐咗就直觀架啦
作為an撚都忍唔住比負皮你
視乎你點睇,
如果你部機多app, Google咁整未必差於apple
笑死要用依啲嘢打飛機
話apple好 幾多人用iphone用gmail 用chrome?
google 唔只得apps
有冇睇佢啲research, 尤其deep learning,
apple 差幾皮
好7喎

GOOGLE 上次好D
真心平面化黎講MS 最靚
WIN 10 砌個開始版面好開心
依家鋤dee apple輸5隻 google 輸6隻
apple 贏
你可以冇apple定冇google?
認唔到 好彩個icon pin 咗係度先搵到佢
Good old times
咩呀 你喺控制中心長禁wifi個掣咪入到去熄囉 又唔使5層

唔知點解google咁on9走去轉Gmail logo
圖已cap實有機會po返出黎
好嘅icon design 就係要人一眼就睇得出係咩
要用腦思考先禁得啱就UX 差少少了
不過其實apple 個d 都唔係太靚
講靚同brand identity 我覺得google好d
UX 上就apple 好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞