一張圖解釋apple同google既分別

280 回覆
5293 Like 817 Dislike
如果咁都分唔到
證明你個腦有問題
望落個icon就個係咩app啦

Apple啲icon好肉酸
用咗幾年都唔識改icon
用乜野Android?

搵唔到相簿App
定係你個主螢幕無執過亂七八糟?
有邊個OS hot key 唔洗背?
用慣咪又係一眼分到
即刻駁嘴
Google最興做埋啲多餘野,強制Google play music轉YouTube music真係垃圾到
icon 咁細仲要玩深淺色
成日改logo,唔知為乜
但係ms做野好慢
Windows 10嘅ui咁多年都仲未統一晒做fluent design
仲有個核突dark theme
希望10X會全部大改
最慘就係新轉真係屌鬼
無野好拗
google新果堆icon就係垃圾設計
懲罰樣樣野都用google嘅人
jm9, 依家唔係講緊分唔分到
依家係講緊個app icon直唔直觀問題

一直都討論緊, Google由之前每個app顏色分明, 形狀亦都各有特色
到而家做到個個都差唔多樣咁
29號都唔知升唔升
其實個icon好唔好認好似冇乜用,一般嚟講都係認咗個app或者功能個名先㗎啦,然後就將有用嘅app放喺某一個位,再記住個位,一啲有用嘅app例如whatsapp YouTube呢啲你有幾可真係會揾個icon然後先開個app?一般嚟講你記得個app嘅shotcut個位就直接去嗰個位開個app㗎啦
真 我成日開錯mail同map
Google個d除咗app,Web入面大把地方會用

Tab icon,g suite呢d係好需要容易認,尤其係細size更加容易混淆

就算app,有好多人會放晒google app落一個folder,folder入面app既次序唔係咁易做到muscle memory,上面有人用左an年幾都覺得難分
依堆google icon design垃圾
有得改custom icon咪解決囉
你用ios又要用google野 改都無得改
Apple細節位係勁嘅wifi都要禁5層熄到
google有冇諗過色盲嘅感受
可能係我用嘅app太少,平時都係用下youtube whatsapp tg,所以每一個用到嘅app都記得大概嘅位置,唔使認icon,對於我嚟講,個icon係咩樣真係唔重要,之前仲特登整到某啲shotcut透明,等人睇唔到個app,得自己記得個位
幾好笑 唔算差 唔好灰心 繼續努力
大家有冇玩過呢個實驗?

人類對顏色嘅感覺係敏銳過符號/文字,所以要正確讀晒上面堆顏色字係比平時難

玩顏色最成功係MS,廿幾年都係WORD, EXCEL, POWERPOINT

APPLE有變過顏色但都唔會一次過轉晒成批

GOOGLE依家咁改法用家完全冇辦法用顏色好快咁辨認ICON
咁都有得J
分唔到應該驗腦
細節到抄埋all drawer專業啲先出嚟柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞