一張圖解釋apple同google既分別

280 回覆
5293 Like 817 Dislike

點睇
受眾唔同 可比性唔高
ok, ok, pretty impressive
你講iPhone?
第一行最好
你有權發表非主流意見人地就有權負皮架啦
咁就叫接受唔到你睇法
民主意識低撚到
Mass audience既野從來都係主流決定架啦拉埋北韓黎講做乜
真, 成日將google play同map 搞亂
如果係ios上裝一套google嘢,咁google嘅icon唔錯,我認到係咩+一眼知道係google,特別容易分brand,at all兩個都好

如果係裝得一兩個,咁係ios感覺好D

我係裝左半set,係上面嘅想法,但係有樣嘢必須要講,新google icon 好柒
*新google mail icon
an狗表示想轉返舊款
Apple apps剩係得Apple device先用到,所以「app辨識度」行先
Google apps好多platform都用到,所以「品牌辨識度」行先

DNLM GOOGL
睇慣左google分到,但我覺得apple設計好啲
係分到係google出既app
但係第一眼分唔到google嘅邊個app
改咗之後變咗黑白色仲容易認到邊個打邊個
個個app 嘅 icon 都用哂4隻色設計
同唔用顏色一樣,
已經唔可以用顏色去區分
反而會因為太色彩繽紛搞到眼花繚亂
咩都睇唔到

舊嗰個靚好多愈改愈柒
個mail icon 真係垃圾到不得了
次次開gmail 都覺得好銀眼
docs用返藍色好d, 黃色係slide,綠色係spreadsheet
IT佬諗野模式,唔會從用家角度出發
最大既問題唔係google 既設計形狀
而係顏色

你對於黑白色同有色version 會發現兩邊顏色光亮度既不統一性影響個logo既左右視覺平衡
以前g都好地地
越改越柒
Adobe堆logo 本身就唔係logographic
而係typographical

個可比性唔高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞