一張圖解釋apple同google既分別

280 回覆
5293 Like 817 Dislike
Google新icon好撚難睇
Apple舊icon靚啲
本身好地地都易分
依家轉到一9樣咁 擺明玩鳩用家
大M細心啲睇, 好似一封信
Safari 好慢
Apple Map好廢

被迫用
windows 個setting 都係,搵個function 都搵勁耐,啲公司耐左大左,真係愈多on9做make decision 個position
其實應唔應該用單色 佢得線條已經難睇 仲要咁彩色 更加難睇
APPLE以外既既公司識閪設計咩
apple design出名唔就用家喎
用過mac就知要背hot key, close max,min button唔係放最角略等等

btw
google咁做係因為佢嘅app係其他平台都可以用,所以要有brand image.
比如adobe個個logo都係同一個tone
唔似apple咁得佢自己機先有,而iphone app logo係對應返mac 嘅App logo
所以話APPLE人性化好多
不過我都唔鍾意google新icon, 舊靚d
共通點都係奶共
當市場上有一萬個app可以down既時候

signature既design style就有用

普通人望到啲色就分到係google出既app
+1 舊ICON易分D DLLM GMAIL
ios14有得改default browser同email
我反而唔鐘意隻隻 icon 都幾隻色
用單色仲好
好似 ms office 咁
而家啲pattern有啲似格仔衫
新icon好難分
Map個icon轉嗰陣我仲以為電話係咩中毒搵極都搵唔到google map係邊
近排返工成日撳錯Drive 同Gmail
香港人自細培養圖形處理,,睇google icon既圖有咩咁難咩,你話外國人平均水準覺得難睇就話姐
google 設計班人高智商,佢地已經大腦好快process到圖,咁緊係覺得新設計好
本身第一行咪最好又易明

而家換咗中間嗰行叫人點認到設計嗰條撚屌食錯乜嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞