一張圖解釋apple同google既分別

280 回覆
5293 Like 817 Dislike
開始轉啦
G suit gmail轉咗
兩個都垃圾 M$最好
Apple就係呢啲細節位做得好所以咁多人鐘意 啲an狗日日狗吠話咁你iphone 有冇得換app icon customize layout呀個啲聽完真係得啖笑
小學雞未玩過十三張
睇落去好似啲折尺轉咗唔同形狀
其實用慣左就無分別,加上你用手機時,個apps個擺位係用家設定,而通常唔會點變,所以問題不大
咪玩啦
Android 撚都屌到 google 飛天
之前google map個icon幾好睇同易認..轉左樣之後好肉酸又睇唔慣

MS 屌打
搵個app都好似做緊IQ test咁
Google 本身果堆好地地咪幾靚

係都要咁反智

App裡面嘅UI又唔見佢統一下
Google咁統一反而仲亂咗
以前gmail全紅色果時易認好多
無撚晒啲字就唔知佢係乜
MS大家係認字母
問起你要你畫返出黎都未必記得點既樣
google啲設計真係好撚核突…… 原生系統真係好醜
對比呢兩套梗係apple好啦
因為google呢幾日先轉樓主講嘅呢套icon
超易認
有branding
又方便到用家
證明想做好branding唔一定要犧牲用家利益
要睇designer功力可唔可以做到兩者兼備
各花入各眼嘅啫

利申 I dog
我用左幾年an機, 到依家都唔可以一眼搵到相簿
但其他app, 九巴, 連登app全部都好醒目, 一眼就搵到
google既icon最失敗係全部都係白底彩色
人類辨認事物首先要靠形狀同顏色
佢果堆icon全部一樣色, 又唔顯眼
google 真係唔識UI同UX
不過原生android既UI同UX已經係最好
samsung果D UI改到完全睇唔明做緊乜, 俾狗用
其實有dddd 唔同既, 你用IOS 就係得一種interface, 好明顯知道係under apple, apple 唔使再強調apple 個branding.
但你用Android, 可以係唔用牌子唔同user interface, google 改到咁可以有助用家一眼就認到隻app 係Google 出, 某程度強化左google 個branding, 不過user experiencw 黎講就好難分唔同app.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞