一張圖解釋apple同google既分別

280 回覆
5293 Like 817 Dislike

驟眼睇好似google既icon較統一,但從辨識度黎講apple係好好多,而且雖然每個都各有不同,但放埋一齊都夾

作為icon其中一個用途就係比用家辨認到唔同既app,google嗰d真係要睇多半秒先分到

所以睇得出google就係從公司角度追求統一同branding,apple就係和而不同,從用家角度黎設計

大家覺得邊個好啲?

apple
google
我跟周庭
Google第一眼望落去淨係認到chrome drive 同photos
連gmail 都要望多兩眼先認到

google呢個design真係on9
Google好啲, 因為google 有兩pair g同o, two pair贏apple單pair
我全都有
Google嘅icon 係fan edition
AAPL
用緊window mobile

Send from my IPhone
佢用緊macbook
你做乜啫
photos用咁樣有冇根據 如果冇根據算唔算google抄人
Google上一個版本好啲, depictive,好心佢玩簡約就唔好夾硬用logo四色
mail box仲要由信封圖案換做大階M,做乜春睇到頭都大埋
ifan拎「簡約」打飛機唔係冇原因
巴打係咪想同石頭出糧,射精上月球2位巴打齊名
轉埋youtube丫笨
用開android既人一眼睇就分得出咩黎
唔覺得你講的辨識度低係問題
因為你唔會預期用家只會見到呢啲圖示一次
作為系統內置app根本唔係問題
而且辨識度根本就唔低唔通你會將個G字同個屋仔搞亂咩

右邊一睇就知係同一間公司出品
左邊睇唔出

其實各有各好,冇分高低
一定有影響既,以前仲係太陽花嗰陣都好多android廠跟

不過到左今時今日我覺得就同設定係⚙️齒輪一樣係約定俗成左,大家用慣左無話抄唔抄既
好快chrome同drive都remake
幅圖個個Drive icon仲係舊版?
快門

咁樣有無好啲?
Gmail新logo我真係
其他都尚可

不過我覺得Apple遲早都會執一劑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞