一張圖解釋apple同google既分別

280 回覆
5293 Like 817 Dislike
重點係舊版個個icon都好易分到
而家嗰個
其實自從google map 變左個pin之後就成日開錯apple map最衰喺香港google map好過apple map如果唔係就剷左佢
你同ux designer 講啦
GOOGLE個DESIGN咪就係同你講: 「我係免費 唔好期待咁多」
屌改左版成日搵唔到map,設計條友腦袋屎
gmail個logo好地地又要搞鳩佢
好明顯google班designer無試晒個logo既所有touch point,肯定係做嗰陣放到大一大慢慢撚d logo,所以睇唔到有問題

學生都識將個logo 放大縮細睇,放落唔同地方試啦
嘩,真係好難分。
好彩android可以用好容易嘅方法改個app嘅icon。
如果唔係就真係幾麻煩。
Clock成個Microsoft logo咁
用得好好哋都唔知點解要轉
if it ain't broke, don't fix it
係咪改圖嚟?
我搵到嘅係咁
docs冇變到4色
如果以公司做分類咁係apple好好多

不過我自己就會以功能分好啲app
咁嘅話google就冇問題,反而仲因為佢個用色一致而好快spot到
手機用google maps 成尻日搵唔到佢
呢個先係啱
同意 gmail我印象仲係紅色白色果個
google真係好鳩
好彩可以自己改icon
Google
一個好嘅設計就係等你未見過嘅情況之下都容易區分
成班笑死人,咩嘢用慣左冇問題
apple就係和而不同,從用家角度黎設計

咁都講得出口
垃鳩圾,都唔識design
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞