脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 23

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
正常都見到
頭髮長仲見得多 因為一束束濕晒就痴住
普通電大約要幾耐電一次?
同埋我怕唔係個個髮型師都識整有m字既頭
其實我呢個情況使唔使食埋藥
依家我有啲藥喺度 諗緊食唔食好
搽就已經搽緊 有少少掙扎始終都咁後生
如果係遺傳
其實一定用藥
但考慮到19歲呢個問題
建議先用MINOXIDIL 5% 半年
半年後有改善 就暫時唔需要口服藥
無改善或再之後繼續甩 就開始口服藥
有盒regaine 倍健 5% 全新未開封未用過,$200有冇人想要,有意留tg
頭轉終於生番小毛

因人而異
有case試過 食Finasteride 同 搽Minoxidil 之後停Minoxidil,短期內有甩
調返轉 食Finasteride 同 搽Minoxidil 之後停Finasteride,短期內無甩
果兩隻註冊入香港都係用嚟醫前列腺肥大,
不過都係個句,兩者 Active Ingredient 同 份量 一樣。
至於點解 既然一樣 新髮靈 同 通尿通 要分開包裝而且唔同價錢,就唔知點解啦。可能法規、可能marking、其他成份(?)。唔清楚
脂漏性皮炎係會脫髮
保記應該同乙肝無撞,不過問下醫生好啲。
上年5月做左植髮手術, 天生超M額加額高, 絲##FUT植左2900束, 即時效果好好, 但植完個幾月就會甩進入休眠期, 要等佢長成真係一個好長既過程, 我自己就去到第4個月開始生, 依家差不多6個月, 已有明顯新髮線, 但仲係有d疏, 要等到第12至18個月先見到最終結果
脂溢性皮炎造成ge脫髮會唔會好番?同埋食保記對呢種病所造成ge脫髮有冇用
Regenera activa? 成效存疑,無咩研究數據。
另外我唔認為佢係 幹細胞
佢應該係介乎RCH-01同PRP之間
不過巴打你做咗,可以上嚟定期報告下

https://www.regeneraactiva.com/
https://www.advancedtherapyinfo.gov.hk/cbb/tc/consumer/ct_faq.html
係 係咁兒報告下先啦 因為有定期洗頭睇掉髮量 做完之後真係甩少左 佢同常都要成個月之後先睇到成效(姐係生反粗 甩少左)個d問題
講下個手術啦 做個時佢會係你後尾枕個d打麻醉針 打到你feel唔到痛就會開始 成程都無感覺到痛但會感覺到有水同好濕咁(我諗係血黎 跟住佢會將抽到既打落你醫既位到 就完成手術 總之成程你唔會有咩特別感覺仲會悶到有少少眼訓
一個月之後再黎報告下效果如何
咩叫普通電? 唔識分。
基本上電咗嘅頭髮唔會變返直,只會越時間散開或者再次去剪頭髮嘅時候剪走咗。男仔短頭髮我估大約剪兩三次頭(電個次計第一次)就補電掛?

的確m額唔係個個識剪,一來要睇髮量。髮量太少或者m額太勁就無得救啦當然。
唔太嚴重,一係剪平陰,
一係就由頂留厚落個額位(不過個頭會無咗層次)。留長頭髮反而唔work,因為你啲頭髮無力去到咁長,就會變三七分。
再唔係可以all back (如果輕微m額+髮量厚),都幾型有佬味。

睇嚴重情度同皮炎時間長短,嚴重咪會無咗。好難答。

如果有 脂溢性頭皮炎 可以定期用含有以下其中一個成份嘅藥性洗頭水改善
Ketoconazole
Climbazole
Sertaconazole
Selenium sulfide
Ciclopirox olamine

有人認為保記會幫助減少出頭油,可能某程度有幫助。
買左minoxidil foam

想問下搽埋條眉得唔得?

會唔會變左不規則眉?
但其實呢個病會反覆一直有,我食定保記得唔得
唔該你,好想喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞