脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 23

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想問我應該之前濕診頭痕 頭有忽甩咗頭髮 依家光咗 係咪可以搽 Rogaine嘅男version等佢生番頭髮?
有冇for絲打睇脫髮嘅醫生介紹
理論我明,但實際上你多少Mino已經係身上走左一轉,多少會有影響
所以我想知實際效果
https://twitter.com/hagekaihuku_aga/status/1042373409609408512
佢效果真係好好,所以我先想知道到底會唔會多少有效
老實,當初我主動搽既部位可能只係成人髮線程度
忽發奇想9up下,記得再植入既毛囊唔會受DHT影響,咁如果喺青春期甩之前將大部份毛囊抽出再植入,算唔算根治左雄禿依個問題
植入既毛囊係後枕部位,係對DHT唔太敏感所以無事
老實講,你植有問題既毛囊照樣禿
對唔住,各位巴打,原諒我做伸手黨,想問以下幾個問題🙇🏻
1. 外用Minoxidil 會唔會同保記一樣有潛在副作用?暫時唔想食保記住,想先外用試下先
2. 外用Minoxidil 可以係邊度買到?有冇咩大牌子(貴少少都唔怕)推介?可唔可以視Minoxidil做生髮水?
3. 想問用法係點,例如洗完頭就搽少少Minoxidil係想生頭髮嘅地方?搽完仲要唔要再洗頭,會唔會好油?
感謝各位巴打
Sor遲咗覆

我都係上網搵
under一間醫院嘅頭髮中心
係美麗華上面
感謝巴打詳細回覆🙇🏻 大部份睇完你解答都理解左,想追問多個問題

我自己係前額有M字,所以特別想問是否/點解搽完Minixidil會將個M字愈推愈後?我見上網都有人講過用5%會將本來好嘅頭髮都壞死埋,咁呢個情況應該轉用2% 好過5%?🙇🏻 感激不盡
補充多一點,我會想選擇先食鋸棕櫚加搽Minoxidil 先🙇🏻
真心想知,因為以前好似有人提過呢兩個副作用,有冇食藥嘅巴打解答??
有冇巴打留意最新的fum植髮技術,如果係真係work的話真係全人類福音

個個都可以有無限頭髮
嶄新幹細胞研究發現,只需少部份毛囊已可有足夠幹細胞,即可倍增一整條新的頭髮。新一代 FUM (Follicular Unit Multiplication Procedure) 毛囊倍增植髮技術根據此研究,以微創科技抽取一少部份毛囊單位,即可令植髮區長出一整條新的頭髮,同時供髮區亦能再次正常長出新髮,因此能有效倍增毛囊頭髮,提升頭髮密度並自然生長,呈現完美自然髮線。FUM 技術毛囊單位得以保留再生,更可再次用於連續治療。
想問我應該之前濕診頭痕 頭有忽甩咗頭髮 依家光咗 係咪可以搽 Rogaine嘅男version等佢生番頭髮?

有冇巴打識?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞