[尋黃店] 想買希臘乳酪

483 回覆
181 Like 8 Dislike
用M&S冰島乳酪整都好成功
理想: Granola+Greek yogurt+藍莓+whey protein+荳奶+牛油果
現實: 平日返工趕頭趕命 淨係食到whey protein+荳奶+牛油果
咩蜜好
室溫擺咗45個鐘 再雪番佢
冇問題 好食
190lbs 15%body fat 好撚大隻喎
放咗34粒鐘都覺得唔夠杰
應該要點做
正常 我都係咁
要濾一次個質感先會似yogurt
個味道 我都ok
係個質地爭啲
你平時有冇過濾埋 ?

過濾咗嗰啲係乳清嚟
好有益 食埋佢好啲
上面巴打條片 個質地都ok 杰 唔知點整
唔知關唔關而家天氣事 ? 冇咁熱
我都唔清楚啦
要問返hkfoodghost巴打先知
雪凍會杰啲
另外睇到人話啲奶一開始煲熱係有助杰啲 不過唔知原理
我跟上面巴打嘅片去做

大約煮到出煙
其實整乳酪keep住45度左右,6至8個鐘就ok
但要注意其間唔好搬佢,只有輕微移動佢都會影響成形
你有冇等佢凍番先撈
可以保持到4x度係最好 但太麻煩
所以我先教室溫發
https://instagram.com/hkfoodghost?igshid=o2fiqh6z50u6

一齊Follow hkfoodghost巴ig啦
Follow完好有驚喜 好滾動😭
巴打加油呀!!!!! 🥳
點樣先似Fage 嗰款杰身啲?
隔左咪杰
自己整
保溫有個小提議,可以用電飯煲
你放止少水入去,插電大約兩分鐘d水開始冒煙
水摸落去比沖涼水再熱d,有d辣手咁就可以熄電
再隔水放你兜奶落去,碗千萬唔好掂到水
再關煲蓋唔好搞,基本上都5-6個鐘都有到30度以上,如是者重覆一至兩次
大約焗左10-15個鐘就搞掂
我就飯後整,訓前熱一熱,第二朝起身就搞掂
依家天氣凍,係好多人整極都唔成形既其中一個問題
都幾好
不過我慣左就咁放室溫由佢交幾十個鐘
放左三十個鐘都成唔到型,太稀,隔完都好稀
之後睇人地既乳酪機都係keep 4x度十個鐘就得
我就試下模擬佢個效果,結果好成功
因為時間短所以唔太酸得黎仲keep到少少奶香
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞