[26] 考緊26?你問我答!(15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
師兄咁捨得揼本玩車
11月學26
想問下邊到買頭盔好
一齊加油有無興趣一齊去補鐘,留個tg加
我係車迷城買,個度有得試,其他唔知有無
學牌保險幾錢一年
唔好畀貧窮限制想像
好似三千八左右
咁你應該慢得幾誇張
2波死火,應該真係就黎停車唔記得落一波先會發生
一步到位享受生活
有冇最平全新羊推介 代步用
頭盔王 黃
有幾個關於路試嘅問題想問:
1. 想問下喺燈位前停咗之後,其中一隻手可唔可以離開手把?例如想調整下倒後鏡、整理下頭髮果啲咁

2. 都係差唔多嘅問題,燈位前停咗之後,隻左腳嘅擺位可能會太前太後,我可唔可以提腳擺去個舒服啲嘅位?定係考官都會當失平衡?

3. 喺停燈位之前,落波好似話有兩種方式,第一種係3、2、1波即刻落(防止落咗n波嘅可能要踩4下);另一種係預先見到前面係紅燈,就提早落咗2波先,再去到差唔多停落埋1波再行到適當位置停。有得揀嘅話,我通常會選用第二種方式,個問題係,落低咗去1波行嘅時候,部車啲轉數唔知係太低定太高,會好震好嘈下,有冇方法可以改善?
1.2 都唔得
2考官考前仲講明唔俾彈弓腳

3.試下去到停個下先轉一波
2. 停定冇問題喎,導師教停定落咗腳可以擺返個自在啲嘅位,考試我有咁做都冇問題

反而1. 冇問過阿sir唔肯定,考試嗰陣左邊鏡較得唔係幾好都唔敢郁
照計右腳踩實冇溜前溜後應該冇問題

建議你可以問返導師穩陣啲
1. 可以舉手同考官講要較好塊鏡
揀個靚位左燈停定,舉手,講咩事

2. 理論上可以,小小唔覺

3. 見到就停車,落定2波先,要有呢個習慣
揸棍波46都係咁
補充
理論上1係唔應該出現
因為你開車前已經做好晒準備

除非係塊鏡好鬆,行行下移左位(特別係右鏡)
有冇人最近肥咗路試😔😔
唔該哂咁多位

較鏡果到,好多時開車前我以為自己較好咗
但因為冇後面嘅車畀我做參照,我行到出馬路先發現較得唔好
假如我喺試場考試,我喺出車前有冇方法可以較鏡較得準確啲?
1,2我做晒都照pass
但係2轉番1可唔可以唔一次做哂
即係轉完一波放離合, 行少少先再拉離合停車
棍波46可以2波停車再慢慢轉唔洗咁煩
可以, 但多餘
同埋1波正常只係起步用, 行車係應該2波或以上
你成日咁轉1波會chok/易失平衡, 亦都加大左自己失誤嘅機會
緊係可以啦
如果前面慢車
打死都落返一波啦

用二波死頂,隨時死火
急起上黎,又會落右腳
之前考老強,d汗入眼,停黃格嗰陣伸手入去抹都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞