[26] 考緊26?你問我答!(15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
沙田正常要上4波啦,特別係怡成坊
3波行40嘈過劏豬
2波其實大約行到幾多
例如第一城站果段/汽水廠讓線到十字路口
其實要用2波定3波
都係睇咩車者,自己揸落覺得嘈咪上波
我用M仔就3波夠晒
考得沙田一定學院車啦,學院車要上
新晉有個叫公仔佬。脫離左呃錢輝團隊。
冇問題,睇番當時環境姐同埋部車,如果部車都未夠力行順,都唔應該夾硬上2波,可能會死埋火。
我到20尾30就上3波
第一城果段唔繁忙行3波,工廠讓線果到2波
其實睇多唔多車姐,最後果個十字路口轉入沙田圍路我都行3波,入學院門口轉返2
好驚落唔切波,唔係1波停或者衝黃燈
睇黎我要練多啲上4波
怡成坊沙田圍路3波行40幾一定剔你
源順圍都有得搏
睇燈位預返距離望鏡早d落3波囉
係咪唔可以一野踩落幾個波?
要4跟住放離合3放-2放-1停?
唔可以,考試一定要逐個逐個波上或者落
我考沙田路試冇上過4波都ok
應該唔太關事
想問如果沙田練路試 咩時間會比較少車?
上次練其中一條路都用咗45分鐘...
但少車得個行字,有咩好練?
順源圍線轉威爾斯果個位一定要入第2條線
同埋番去小瀝路睇情況行最右線
有無好大力chok一chok? 如果有,又好嘈,就係因為速度唔夠慢
今日上完第一堂強制,雖然無跌車,但d反應同操作唔係好掂

1. 關於起步,阿sir教係扭小小油定住先慢慢放極力子,
但其實先放極力子 去到摩擦點先比油得唔得既?

2.停車落一波,係去到個位 架車差唔多停>拉極力子落一波>左腳順便落地??
如果我係差唔多到停車位置前>拉極力子落一波 >極力子唔放 到停車位置再煞停架車,咁樣有無問題?

3.轉波要收油,一收油門架車就好chok,係咪要好慢好小幅咁收?
1. 你的想法係正確,不過初學係好難掌握邊個位係摩擦點,好似係部車冇咁嘈冇咁震就搵啱摩擦點。但係鬆極力子鬆得太快會彈極力子死火,所以定少少油係會冇咁易死火。

2.會判係空波行車

3. 好明顯你收油太快,油要慢收。
on99一問
n年前學私家車出過學牌,但fail左無再考
而家電單車再出學牌應該揀再次申請定係加領車輛類別
1. 比少少油咁放起步順d無咁易死火
有d速度咁起步都會減少撐幾下先騎順架車

2.拉實極力子唔放行太遠係空波滑行會行,就停先好拉

3.太慢又收哂油好易死火,通常收極都定少少油

利伸 我都只係啱啱pass左強制,不一定啱
2.空波滑行會肥先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞