[26] 考緊26?你問我答!(15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Q: 考電單車流程
A: 如果係從未考過車, 流程: 筆試 -> 強制試(老強) -> 路試 -> P牌
筆試成績46同26通用, 考過既唔洗再考
未考強制試之前只可以係封閉場地練車, 唔可以出街渣
pass左強制後就可以申請學牌 (L牌), 出街練車期間車頭車尾必須掛上「學」字並遵守所有學牌規則

Q: 筆試去邊到報?
A: 駕駛學院/街師傅代辦排期/親身去長沙灣運輸署排期

Q: 邊到有得學/報名?
A: 通常會分為政府指定駕駛學院同街師傅
政府指定駕駛學院: 香港駕駛學院 (香駕) 同新觀塘駕駛學院 (新觀駕)
而街邊見到既MEG係香駕, 新觀駕同A1既代理
街師傳: 李健, 鏗鏘, 傑師, 自咖遊, A1, 輝sir etc......
另外如果想只單獨報強制試必須要親身去想報既駕駛學院報名 (沙田, 元朗, 鴨脷洲, 觀塘), 不可以跟MEG報

Q: 考車場地有邊D?
A: 強制試只有政府指定駕駛學院可以考 (沙田, 元朗, 鴨脷洲, 新觀塘), 就算搵街師傅代辦都只可以去呢4個場考
路試有沙田, 元朗, 鴨脷洲, 天光道同掃桿埔 (大球場), 其中沙田元朗鴨脷洲係香港駕駛學院私家考場, 只可以經佢地報同考, 街師傳報就只有天光道同掃桿埔可以考

Q: 邊到考好?
A: 主要睇自己交通方便, 住邊同返工地點
香駕私家場有私家斜路8字可以練同考, 路試難道同街場差唔多, 但價錢偏貴
天光道斜路8字考場(敬德街)全日學禁無得練, 路線短但多學校
掃桿埔斜路8字場要同46學車爭, 路線主要難在樂活線大斜路起步

Q: 通常考車有咩車款?
A: 香駕/新觀駕: Honda CBF125, 街師傅: Suzuki GN125, Honda MSX125, 豪爵 HJ150 etc....

Q: 學牌出街練車要注意D乜?
A:只可以係以下時段駕駛
星期一至星期五——06:00-07:30, 09:30-16:30, 19:30-23:30
星期六——06:00-07:30, 09:30-23:30
星期日及公眾假期—— 06:00-23:30
其餘時間只可以係封閉/私家場地練車
學禁路段, 高架橋, 隧道, 快速公路 (綠牌路段) 不可進入

Q: 學車有咩建議?
A: 26學車唔似46有個師傅坐喺側面睇住, 主要係靠自練, 導師堂係人夾人, 最多只可以指點下你有咩甩漏, 教授少少技巧
街師傅連登三毒: 輝sir, K&K, 貴記

Q: 學牌出車好唔好?
A:

https://www.youtube.com/watch?v=KqPhK07mKWk
唉屌
想學車個陣就落雨
搞到考之前兩日先有得學...
唔該北条巴幫手開新post
仲係好灰,排到出年1月中考
斜路8字落腳真係好灰,灰係阿Sir會問你重出唔出街。
冇喇,頭先考牌官直接同我講失平衡跌腳冇得出街
好想抽快期,有冇考元朗路試師兄師姐可以指導下點做
以大球場來講,你地打8字係睇地下定係睇柱?
我通常著包褲打 靠磨包去感受而家傾角 好過望燈柱
但係如果個圈拉得太細,冇位修正。
因為我次次都拉到路壆位50cm距離。
垃圾桶同車牌
重有屈番上去果陣要碌渠蓋。
我淨係望呢兩點
已經唔記得個渠蓋喺邊

利申:1takepass
早幾日過強制
駕駛學院排到10月31先上打8字堂
但係12月22就考
得個幾月練
宜家先去睇車出車係咪已經太遲啦
跟新觀駕果d得一個月都未驚
大把人陪你
我都係1月考
邊間咁快
我都係岩岩過強制
但新官駕排到我1月中
香駕呀

其實買125練車 之後再換好
定一黎就250好?
明明同自己講放鬆,但都仲係緊張,同埋考試車真係爽好多,油門同brake都好敏感,得10分鐘試車真係唔夠
其實咁先叫正常車如果架甩皮甩骨練習車都舞得掂,考試車咪仲易
其實係呀,所以我都係怪自己太緊張,明明考試車爽咁多都pass唔到,希望下次會pass喇
佛系考車 緣分到自然有得考
第一次wfh
第二次落雨
第三次wfh
今日落雨
一上車就落雨
失控有咩好笑,一出世咩都識咩
6年1 2牌
想學26 一take要預幾錢到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞