[26] 考緊26?你問我答!(15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
鴨駕都係咁教,停車格大約一個車位前一次過二轉一同停車,唔使放極力子
要停係格入面
之前跟過呃錢輝係教早啲落一波,溜前多一陣先停咁樣會冇咁易空波滑行,但係我發現如果行緊三波前面燈位轉黃燈,距離未必夠做咁多動作,反而駕院方法仲實際
但強制個場咁細,要落波先再停車太急啦
如果強制衝燈急煞,點先可以轉得切一波?
唔駛轉一波
2波可以熄匙推走,唔洗落一波

請問各位巴絲,紅圈位置有死車停泊。我渣26係圖中白van要過讓線位,但死車阻擋住我睇大路既兩條線既車。

如果以上情況,我應該點做?

1. 係讓線位先停車shoulder check,發覺睇唔到大路既車再做開車前shoulder check,開前少少停車做shoulder check,但車頭唔好超過死車再睇睇大路兩邊情況。情況許可就做多次shoulder check,比油出大路。

2. 知道有死車擋視線,直接開前少少停車做停車shoulder check,但車頭唔好超過死車再睇睇大路兩邊情況。情況許可就做多次開車shoulder check,比油出大路。

以上shoulder check洗唔洗做咁多次,同埋邊個方法係可以令到路試合格?
點解每次起步前會比幾吓油先
跟得出面師傅就應該係講路試啦
我都唔熟一次拉離合2轉1再停車
一係太急搞到落地唔穩
一係太慢又怕空波滑行
停車後即刻開車 係咪望一次望鏡望盲點就得?🙏
睇呃錢輝啲片話係
但我會望多次
反正望多次又唔會肥
我以為講緊老強
岩岩強制pass左
屌由尋日開始勁緊張
由上堂到補鐘從未試過一take過完成整個過程
仲諗住今日肥硬
恭喜你
慢慢長路而家先開始

4月先路試

如果石鼓街左轉出巴富街 左線有校巴/死車
應該點處理?
新手出車有咩推介? 巴打點睇cb300定ninja?
路試更加唔使咁麻煩,你過得強制無理由一次過2轉1停車都搞唔掂
太慢空波滑行? 係講就停車先一次過轉波停車,只要你拉個極力子係為左停車,同埋個距離咁短,點都唔會計空波滑行
唔係,點都應該照望,每一秒個路面情況都可能有變化
因為強制唔太會捉拉太耐離合器所以冇乜問題
但係路試我諗應該會捉
我大約一個車位多d 先可以2轉1再停會夠順
不嬲都係講緊就停車先做架喎
唔係叫你離遠已經拉極力子轉1波溜過去再停呀
睇下死車近唔近路口,如果好近就直接轉中線,如果有一段距離我會轉左之後再做過死車動作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞