點解倉頡速成咁鬼反人類

450 回覆
140 Like 2035 Dislike
呢個post 可以作為一個好例子
去描述論點(倉頡速成反人類)同論據嘅重要

平時啲post 會話佢「拆碼on9 」就幾百正評
樓主就用「跟筆劃拆字好on9」做論據,即刻幾百負評
批評好易, 但你呢d 廢物講唔出點改善
樓主先似係反人類多啲 咁簡單都唔識用
cls 小學老師冇教你筆順咩?
中文字既筆劃順序就係有一個標準,人人都係咁寫同要係咁寫
你唔屌鳩英文一定要果種串法?
點解egg 要寫完e 先gg 呀?寫geg 咪一鳩樣咁呀?
cls!
仲打字做咩返去用手寫板啦
我都係用倉頡,都知佢嘅拆碼方法係有自己一套邏輯和順序。

但不妨我屌佢順序同寫字嘅順序唔同,我又唔係屌佢無一套順序。 你可以整套輸入法同寫寫字方法相法,都係叫有序,但唔代表唔反人類/唔跟筆順而導致額外不便。
咁係個輸入法問題/打字條友懶姐
有得揀字既話點會同音照出
好尷尬中二病
筆劃有咩問題先
由細到大都係一套筆順
其實應該普及粵語拼音輸入法仲好啦
可以令啲人讀返啱啲音,又容易學,識講就好快識打
係有某啲字好明顯唔跟筆劃鳩拆既

利申打緊速成
全球講粵語既人有9成9都冇讀過粵語
好難推行
用手寫板啦,自動修正,你咩筆劃順序都得。
洗唔洗教你打倉頡?

打一個字要打兩粒key 或以上係on9
因為打兩粒key 就要跟規則次序,係反人類
撐樓豬
其實係不同輸入法都各有優勢

倉頡做到盲打錯字率低
注音得唔得先?
只係佢學習門檻好高

同理由細到大無學過注音嘅人
用注音輸入法咪又係好難入手

台灣人由細到大學注意,
香港人學廣東話係口耳相傳,唔學拼音
點樣比較?
係因為中國同台灣將拼音/注音納入左中文課程姐
香港如果拆字納入中文課程都做到一樣效果
唔關落唔落後事
其實你速成打常用字係快因為你已經背晒兩個筆劃之後個數字入腦

你試下打一啲比較少用既詞彙 應該會慢好多
咁講我覺得筆劃輸入法其實有佢好處
起碼唔會話有執筆忘字嘅問題先
依家好多倉頡碼打得多就記左直接打 之後唔記得點寫

Btw 有冇得改返電腦個嘅字做 口日戈山
咪就係 左至右 上至下 外至內
會唔順?
冇記錯台灣本身都係用倉速先
以前windows中文得台灣版
你冇睇樓主講咩
佢自己唔跟筆劃寫係度屌反人類
本身華語唔同歐洲語言用拼音做字

一普及粵拼(只限輸入法)肯定個個都唔識字,
只係廣東話有九調唔會好似支那咁嚴重
我有塊舊手寫板唔要,可以送俾樓主
因為我60歲父母已經學識速成了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞