點解倉頡速成咁鬼反人類

450 回覆
140 Like 2035 Dislike
倉頡幾好呀
你口中既合理樓主都係覺得反人類
點睇
咁係你on9
你不如話你打英文都覺得難
因為你Apple係寫開p先
智障無謂周圍同人講
建議樓主用手寫書入法
你想倒轉部電話 再倒轉寫都得
任你玩
講到好似其他輸入法每個人打出黎會有唔同咁
你用筆劃用九方用支那注音咪又係個個人都一樣
你不如話點解拼音一定用同一套音標, 每個字一定要咁發音, 唔比有口音?
可能佢未來人, 未來AI輸入法可以學到每個人都唔同貼身標準. 
up乜9?
完全聽唔明
打得多就會記到,倉頡友係唔明我哋呢d速成友打得好撚快好撚熟嘅感覺,除非真係好多生辟字

我雖然唔係特別快,依家平均120cpm到 (全盛期140) 但覺得已經夠用,基本上平時會用嘅都記得 (打得多就記到) 有時同大陸人講嘢,連d殘體字嘅位都記得 (當然要狂禁空白 一定慢過倉頡) 不過整體嚟講都係速成快d
我覺得如果可以做到類似支那嗰種首字母快速輸入,一定方便好多

例如 打香港獨立 可以直接打hgdl
打中華民國=jwmg
咁打字一定會快好撚多
連拆碼都唔識,你都幾撚廢
你有能力改變嘅,咪自己寫一種輸入法令全世界打中文字嘅人都跟你
冇能力改變嘅,就收收皮先,檢討下自己點解咁多人學得識但係你就學唔識,淨係識喺度怨天尤人
好L好笑

樓豬今年幾多歲?
btw我係講廣東拼音,如果用倉頡模式都唔係唔得,我依家電話個速成都有呢個功能

例如 打中華民國 係打 ltrw因為華係t開頭 民係r開頭,etc
但咁樣等於二次轉化 拼音始終係最直接嘅方式,唔使特別用腦轉化,倉頡碼就要,所以都冇咁好用

希望有人會整呢種模式嘅廣東話輸入 (不過要用廣拼/耶魯/政府拼音/劉錫祥方案,絕對唔可以用粵拼,粵拼基本上都係要二次轉化,佢哋嘅j=y﹐ z=j 完全唔符合香港人習慣
唔識打字咪講囉
利申:倉頡撚
換倉頡啦屌
有速成底好撚快精通
最快係速成
因為每隻字平均編碼比倉頡少,但前題係要記得晒所有數字,呢樣普通人冇苦練係冇可能做到,所以業餘會係倉頡快,如果去到比賽級數就速成
9成00後啦屌
90後多數唔係倉頡就速成
癈你就癈啦
我呀爸退休大半世人未掂過電腦都自學得成速成

利伸: 倉頡撚
唔係戈口一咁應該係咩
驗下腦睇下人地個理論係點拆
有好多例如先拆大份之後細份(如果有兩種拆法的話)
其實倉頡都唔係完全跟筆順
好多規律以外嘅例外
換電腦換system 等gg
有D野真係要跟返標準既
定係你疴完尿先隨褲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞