點解倉頡速成咁鬼反人類

450 回覆
140 Like 2035 Dislike
又唔係我話識打速成. 

倉頡優點呢到好多人講, 我都補充左要識繁體先識打倉頡, 保留到中文最大特點, 同埋SIDE反支那匪語拼音既功能. 

你仲有無補充? 想講乜疇缺點? 找方法改善? 
倉頡比筆劃好就係唔駛跟筆劃順序,因為唔係人人寫字個筆劃順序都正確。
自己唔識用喺度嘈
倉頡都有自己既RULE, 個RULE除非新版有執過比D常犯錯既組合都出到個字, 否則其實都係要正確先出到個字. 

筆畫唔使識寫岩晒個字, 識岩頭幾筆都可以找到個字. 反而倉頧你一係識晒個字先識拆碼, 一係靠背碼, 或者速成拆頭尾. 
其實香港人用粵拼同樣方便
問題係香港過去太唔重視自己語言
普拼個個都一定學 但有幾多人細個返學會學粵拼
粵拼係教育政策唔推. 

香港一直比中文學校個套分左書面語(匪語)出黎做評分準則. 結果推唔到我口寫我手既粵語同粵語拼音. 

呢個話題要由教協同司徒華呢條共碟開始由港英時代講起. 
根本我地講粵語就係由父母輩學返黎,是否必要去學拼音我就唔知啦,不過倉頡係針對識寫就學到啲點係方便左港澳人仕。
倉頡係要識繁體字先學到. 
其實台灣都有速成輸入法
我無講過殘體字用倉頡喎,發明倉頡個位朱生台灣人會識殘體字??
九方都勁 不過佢遲遲唔肯賣俾m$ 又唔肯open source 人地整個clone open source版佢又要告鳩人
我完全靠死記
打打下打得多就識打
利申 識打速成唔夠3年
我補充者. 

所以得港澳特別會用, 因為香港人粵語被成個教育系統刻矮化. 
打英文囉
語言由邊度學其實唔係理由
大陸小朋友會學普拼
台灣小朋友會學注音

樓上講得啱 係教育政策存心扼殺我哋嘅語言
所以最近民族意識開始抬頭
先多咗人推粵拼輸入法
我都係當時先由普拼轉粵拼
發現之前用普拼打廣東話有幾 On9

倉頡唔係唔好 但唔適合所有人
粵拼都係
以前英國佬,今人北方佬。
筆順都反人類。。你打英文唔通又係中間打起咩
狗方真係唔差 特別係可以一手打中文 一手打英文
但就係呢隻吸血鬼
令我當年情願轉普拼都唔買佢
屌佢老母電話 Reset 咗就要買過個 License
以前英國無特別限制中文教育, 反而信錯班共諜, 阻礙本土香港中文既推廣. 

但今時今日支那共匪就要正式消滅廣東話, 普教中, 之後下一步5年內廢繁體, 直接殘教中.
快慢唔係用平時打開嘅字黎計

係要任何字都打咁快,拎份蘋果日報黎打就知速成慢撚過倉頡成條街😌
用詞語
邊度講都好 倉頡速成係有班死忠
一講倉頡速成唔好 佢哋就會暴跳如雷
不過公道啲講句 倉頡係有好多缺點 不過唔係樓主講果啲

不過中文輸入最快其實係普拼/雙拼/無蝦米
因為人哋係成句/成個詞語咁打
剛剛睇鄰國有個輸入法叫"亞偉速錄"
要用專用 Keyboard 但可以去到500字/分
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%BA%9A%E4%BC%9F%E9%80%9F%E5%BD%95

唔係專業打字 粵拼我宜家50~60字已經滿足
倉頡真正學習係唔使死記.......唔好老屈. 當然死記都係學習既一種.

講真, 拼音你咪又係要學左同記左套標音先. 一樣有記誦成份. 唔知以為真係英文ABCDE咁識ABCDE就識打.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞