點解倉頡速成咁鬼反人類

450 回覆
140 Like 2035 Dislike
由ICQ年代開始, 20年速成經驗, 點睇?
點都好過支式拼音
咁你發明咗一種符合你要求嘅鍵盤輸入法未?
事實真係好用
係啲廢柴學唔成發脾氣啫
細個玩online game學
套用樓主個邏輯應該所有拆字/筆劃類既輸入法都唔應該存在
從此只有拼音
太多 exceptional rules
語音輸入仲快
真心問
除左手寫同語音之外
有咩輸入法係有唔同標準?
九方 筆畫更加
拼音都假設全部人用同一個方法拼音
另外 你可以自己研發一隻岩自己既輸入法既
冇人唔比你做
常用字就可能係速成快 始終倉頡大部份字都要打多過2個碼
但倉頡好處係可以盲打
筆劃,雖然筆劃次序有時都會撞板,不過感覺比倉頡速成更有規律,而且真係唔知某個部分點打都可以用萬能key
打拼音唔撚係全世界同一個標準?
你會發左第二個音?
香港人由細到大都冇學拼音,夾硬用拼音打字咪仲撚難

當直寫唔係亂嚟而係真係有咁嘅寫法
大部分字既筆順都明
其實倉頡都有得萬能碼
同埋都唔係冇規律跟
邊個筆劃寫先未邊個碼打先
打開熟咗就唔難用啦
又冇反人類咁誇張
同埋反而唔係速成先最唔理筆順?
你知道左/上邊咩形 最右/下邊咩形就打得出
點寫出黎唔會理你

係九方同筆畫先有你講既問題

難道拼音你可以唔跟聲韻母順序都出到你想要既字?
其實你有冇諗過係你嘅問題,筆劃個個唔同都up得出其實有冇可能係你自己嘅世界無規律唔係拆碼無規律,另外倉頡都有萬能key,鍵盤Z/重就係
事實係速成倉頡要學
大陸拼音
台灣注音, 甚至筆劃
其實都唔需要特別去學
呢個先係一個輸入法嘅原意,就係方便人

連登仔唔需要自己識就打飛機
你對比返其他嘅輸入法,速成倉頡係難
而且有啲字拆字係唔make sense,冇邏輯可言,只係死記
清,從來都唔係根筆劃順序
由上至下,由左至右,由外至內
倉頡不知幾好用。
台仔同班大碌撚都成日有同音字啦
印象深啲有台仔嘅血輪眼
大碌撚嘅藥丸 河蟹 麻痹咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞