點解倉頡速成咁鬼反人類

450 回覆
140 Like 2035 Dislike
真心咩
筆畫唔係「每一劃同咪順序都係一樣。」
用你個名個優字做例子
筆畫你成隻字都要記住係咩形
我速成記得企人邊同最底有個又字就已經打得出
加 一, 雖然倉頡同速成有時都唔啱筆劃去拆字。

尤其是尤字呢啲,不過大部分順序都係同細個學寫字啲筆順差唔多。起碼易用過以前電話啲筆劃輸入法。
其實我又唔係只講筆順,我都有講到每一筆既劃法,例如「我」既第一筆倉頡速成都係要有小小曲線,而我寫第一筆都係劃條直線
成日都有人屌「因該」、「再在」不分
打多d機咪識囉
洗撚刻意學
你所指既唔需要特別學只係注音拼音本身已經好似英文phonics咁納入左當地課程
而倉頡速成去到高小電腦課程去教你拆字
唔使特別學既話我唔會睇唔明注音啦
拼音都係你學識拼音先識用
你呢個邏輯邊種輸入法都一樣架啦
同意
同埋有時諗住連續打哂幾個字既詞語都成日出錯

公司機得新速,鎖左入唔到setting加舊速成
“(五)取碼順序方向~上至下;左至右;外至內

取碼時依循 由上至下
由左至右
由外至內 的方向,順序取碼。

以分劃字首、字身的角度來說,上面的是字首,下面的是字身;
左面的是字首,右面的是字身;
外面的是字首,裡面的是字身。

初學者必須緊記:倉頡輸入法並非按「筆劃」次序取碼,而是按著「位置」、依循上述的方向順序取字形。不過,「筆劃」偶然也會對取碼有幫助,因為我們平日寫字大多是按著上至下、左至右、外至內的方法寫的,有時卻完全不對。”

其實倉頡唔係跟筆順打,最後嗰段有講,係一般都會啱啲人就當咗係跟筆順,唔跟嗰陣就屌倉頡無規律,實質係人連規律係乜都唔知
我字第一筆係撇黎架喎
你寫錯走去怪人?
香港人想打拼音只有粵拼
但又有幾多人識?
中學都唔會教粵語
定係你想講普通話拼音做中國人?
蠢就認啦

利申小五小六時期玩ICQ自學完速成中一自學埋倉頡
乜撚嘢食飯飲湯啊 由細學繁體字都係有筆順嫁啦字都未識寫
l同h個撇唔同架
熟哂
同易唔易學無關係
//假設所有人都係同一個標準,都用同一個方法寫一隻字,每一劃同咪順序都係一樣//
一個字既筆畫本身就有規範,而suppose每個寫呢個字既人係會跟,所倉頡係個咁既rationale到誕生係好自然既事
你可以唔跟,但係你屌柒跟既人反人類真係好肉酸
呢鋪支持樓主
用倉頡速成都 on9
我間房個setup
樓主自己唔跟筆劃寫係度賴地硬
一開頭入黎仲以為講緊亂鳩黎既打法
咩凹凸之類
有邊個輸入法唔係
拼音都有問題呀
韻母要順序
要打聲母先
禁對樓主嚟講英文日文果堆都係反人類
落後還落後
拼字出錯率的確低過拼音
你係咪搵唔到嗰啲字
講快一定係倉頡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞