點解倉頡速成咁鬼反人類

450 回覆
140 Like 2035 Dislike
屌你殘體狗
如果要鬥快
倉頡撚速成撚一齊拎住編文章打出黎
馬上就會見真將

速成快係快在你記得你傾計/工作上常用嘅字咩位
但倉頡係快在無論要打嘅字常唔常見/常用
你都可以即係打出黎唔洗晒時間搵字

熟咗倉頡根本唔洗晒時間拆碼
唔存在未打過要諗呢個問題
絕對係
以前明明速成都俾人笑 依家速成打都已經好好
速成倉頡個拆字準則係 上至下 左至右 外至內
筆劃唔係每隻字都影響到喎
圍<如果跟筆順,呢種字速成如果一定係”月一”啦
纖<呢種就真係因為筆順令到個碼係”女一”
中國拼音 我口寫我手 好方便
纖字個例子 自
我打咗十幾年都記唔哂
平時講野會用嘅字就記得嘅,但記得嘅點都係佔小部分囉,一上網搵野就要係咁搵字,所以我成日想轉倉頡,但都係遇到唔識打又用返速成
佢唔止係唔識打字
直頭係連字都唔識寫
倉頡(同速成)一向唔跟筆劃
自己用得舒服咪得囉 做乜撚野姐 成班係度斗自己用個個有幾勁
唔識咪用語音囉
香港啲電腦通常冇呢個問題,有個香港字庫嘛
心同手先難
一唔識打就試呢兩粒
之前就係見啲人打倉頡快過我打速成...
所以先苦練倉頡

而家變摩打手打字快過新速成

仲要去任何電腦都係一樣速度
倉頡跟本唔跟筆劃
速成撚留名
嘅、啲,嗰呢堆你打熟打慣記得Space到去邊頁第幾個字已經打得好快,何況本身又唔係Set到咁後要你Space足咁多野

寫中文字從來都要跟筆順!唔係畫公仔!
所有輸入法都係咁㗎啦
1. 你肯定呢個支那網啱筆順?
2. 倉頡/速成係拆字型,唔係筆順
樓豬係屌緊中文,唔係屌緊速成倉頡輸入法
我幫樓豬修正一下個po

中文比我既感覺就係假設所有人都係同一個標準,都用同一個方法寫一隻字,每一劃同咪順序都係一樣。呢種文字就好似係迫人用最傳統既標準(又或者係最不合時既標準)去寫字,就好似有人鐘意食完野先飲湯,你就迫佢飲完湯先食野。

同咪呢種系統就係將文字複雜化,將字分拆成幾十個筆劃,每粒代表幾種筆劃,我真係睇到都唔想學。

其實樓豬係咪文盲黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞