點解倉頡速成咁鬼反人類

450 回覆
140 Like 2035 Dislike
我用語音輸入法,打字收收皮先
所以更加應該學好倉頡/速成
唔可以比支那滅咗廣東話
其實倉頡唔算太難,打得多就識。仲有係倉頡主打識寫就識打,台灣注音係小學就教,點同。台灣有注音倉頡同時仲有堆大易行列,不過香港就倉頡獨大,因為微軟早年簽到免費係Windows 內置。
打左20年速成 唔明有咩問題
真心, 倉頡了解左個拆法同rule, 要學其實好快. (前提你要識寫個字), 之後就係練習同記埋個十幾二個難字同變體字拆法. 而且速成可以查返倉頡碼, set好左黎學就好快. 而且中小學生學習能力最好既時間學倉頡係最易。

特別係中小學仲需要大量hand writing on paper , 現今成年人執筆寫字機會因為電腦普及而大量減少, 要成年人學倉頡速成同殺左佢地無分別. 

不過中小學而家全面支那化, 直接教支那拼音同拼音輸入法, 一條龍服務. 唔會比機會你學返倉頡架啦. 
我用注音
學曬匪拼都唔會用倉頡。
匪拼仲要先學識匪語先識打個字, 潛而默化消滅埋廣東話. 
所以我係用速成+粵拼來啦
粵拼用開劉錫祥方案

十幾年冇寫過字, 有時打速成都執Key忘字, 唯有用粵拼執漏 <---
速速速速速速速, 速速速速速速Key速, 速速粵粵粵粵
就好似以上呢句咁, 我都轉左幾次IME, 有D字速粵都打到, 通常就睇之前一個字用緊咩IME, 速:粵大蓋8:2
不過唔影響整體打字速度, 基本上都記得space+排位
個人認為筆劃最好用同最易上手
不過唔夠普及
好少見香港人用注音
党最鍾意你呢種人
台灣人,我不是香港人。
從小就用注音。
唔止消滅廣東話
根本拉低埋香港文化水平
依家啲學生哥,文筆唔通順,語境錯到離譜
行文好似支那啲「翻譯」風格咁
三行都寫唔到一句句子嘅中心思想
仲要愈黎愈多半文盲
錯字別字離譜到
吹奏倉頡同話721勢均力敵一樣on9
未有smart phone時代既手提電話相當普及. 
2樣野有乜關係?  點解要拉埋一齊講? 
倉頡會快啲
5個主流手機中文輸入法:速成、倉頡、拼音、筆劃、手寫
手寫技術門檻最低,字跡唔太潦草就得,但速度亦最慢
筆劃同手寫差唔多,但每劃用一鍵代表左,輸入速度有少少提升,而且大部分唔使打到最尾一劃就出到字
拼音分為普通話拼音同粵語拼音,普拼就算熟拼音都會彈一堆同音字,揀字比較浪費時間,如果普拼聯想字詞功能做得較好應該做到只用聲母打一組詞語
粵拼就真係考功夫,要分辨常用字嘅九聲同聲母韻母都唔簡單
倉頡雖然要專門花時間心機學習,但係拆碼系統有效融合到中文象形字特色,而且大部分字嘅編碼可以一一對應,並限制於5個碼以內,熟習之後相對其他傳統輸入法速度應有大幅提升
速成進一步簡化倉頡拆碼過程,由5個碼減為2個碼,然而問題同普拼一樣,㨂字比較浪費時間,當然如果背低字表排列嘅話可以進一步提高輸入速度
倉頡對於個別中文字嘅拆碼可能比較奇怪或者欠缺邏輯,但整體上唔太影響輸入速度,我到目前為止都覺得用倉頡比較舒服
台灣人用注音就方便。
唔識用倉頡或速成就賴呢樣賴果樣

利申: 以前用速成, 而家轉左用倉頡, 返唔到轉頭...
倉頡駛乜吹奏,方便又唔駛錢又可以快速輸入到中文就有人用啦。倉頡最優勢係唔駛揀字,打中碼就出到,係近年個輸入方法變左一路打佢就一路出字,有少少混合左速成。(速成係MS 攪出黎。)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞