最新蝗語入侵字詞「班」

503 回覆
53 Like 1270 Dislike
好簡單
上班的確係書面語
但點解d人開始唔識講番工呢d
正正因為學校要佢地講普通話
普通話多數同書面語差唔多
咁自然新一代冇人識點轉成廣東話 口語
咪咁矯枉過正啦
講正常野都咁多負皮 連登仔質素如此之低
一定要認同你?
唔認同你就係低質?
搵野黎講

利申 認同佢嘅講法
所以係中國普通話影響唔係書面語
60/70/80年代出生嘅以前返學咪又係書面語入文,講嘢用口語
見到個發字都唔開胃
架車係指 喺特別指你面對前停低左既列車 冇一個班次概念 純粹指架列車

班車 多數指架車走鳩左 特別強調係某一個時間到達既列車 即係你原本已經想搭嗰一個時間既嗰架車

利申:鳩解
好似又真係普教中開始出現有口講書面語呢個問題
on9 班次個班都蝗語
唔柒識中文就收皮啦

另一個原因係而家啲小朋友唔識打倉頡速成
反而因為學普通話而識漢語拼音
個個打中文字用普拼
同廣州人一樣,一打粵語用字就hang機
久而久之,連講嘢都受到影響
下班機 登機證已無效
書面語就係書面用既
口語要用咩呀?

口語呀!
話時話,你知唔知咩叫,文白異讀,望住『上班』呢兩隻字都要識講『返工』啦。 咁簡單都唔識,中文讀屎片㗎咩?
叫你寫書面語,果陣咪唔係蝗語囉,叫你寫口語/講口語果陣,咪蝗語囉,文白異讀都唔識分。

正如廣東話都有『起床』,不過個意思係,真係拆咗張床揭起床板,再起埋床底佢,咁先係真正嘅起床囉。
文白異讀喔大佬,廣東話從來唔係我手寫我口,所以望到「 上班」呢兩個字都要識讀做『返工』先得㗎。

依家連登先可以做到下我手寫我口,當寫廣東話果陣,「上班」咪蝗語囉。

再加上,普及教育都唔夠100年,以前D人根本唔會理所謂上層(文人間)嘅書面語有冇蝗化,但普及教育之後,唔代表,呢D字就係理所當然,呢D字從來都唔係廣東話既一部分。
『上班族』 本來就係由『上班』二字發展出嚟,所以冇可否認,呢個係蝗文化發展嘅成果,如果你肯叫,大家又肯叫重新執番起廣東話嚟發展,叫『返工族』其實一D都唔係問題。

只不過上一代人,放棄自己語言發展,習慣咗『上班』二字姐,要改不嬲幾時都得,係睇大家幾時肯正面面對廣東話,唔再逃避,逐其為次等姐。
100年前都「蝗化」
1920年,連中國共產黨都未成立
班係班次
我上左班車 有指定巴士/小巴/黨鐵個d有班次既車

我上左架車 屌白車黑車垃圾車都得啦

矯枉過正

咩叫文白異讀喔? 廣東話唔係我手寫我口,你見到『書面語』寫上班二字,就要識自動自覺讀返工啦!! 正如日文望到『刀』字唔會讀刀,會讀『卡他啦』一樣,文白兩者有別,都唔識分,仲講中文。。。。
根據樓豬
應該係尾架車
其實不如正視下廣東話唔係我手寫我口先啦。 雖然樓主想推廣但中唔到點解要用返廣東話口語字嘅 pt ,但唔代表佢錯晒,廣東話文白異讀都唔識分,真係唔好自己識幾多中文。。。
開錯topic
冇計
不過班人仲係執著喺尾架車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞