最新蝗語入侵字詞「班」

503 回覆
53 Like 1270 Dislike
小三、素質呢啲傳統嘅唔多講
今日講一講「班」呢個字
越嚟越多人講「上班」唔講「返工」
越嚟越多人講「我上咗班車」而唔講「我上咗架車」
依個真係會大爭議,因為「上班」作為書面語係經常用
都搵到90年代嘅繁體書都用緊「 上班」

者時傾向相信只係書面語而非入侵字,有冇決定性證據?
上班唔係書面語嚟咩
認同上班係書面語,口語唔用
但覺得車船用班字好正常
紅樓夢:賴大來了,叫他押著,也別聲張,等明兒老爺回來再發落。倘或芹兒來了,也不用說明,看他明兒見了老爺怎麼樣說。」賈政聽來有理,只得上班去了。賈璉抽空纔要回到自己房中,一面走著,心裡抱怨鳳姐出的主意,欲要埋怨,因他病著,只得隱忍,慢慢的走著。

金瓶梅:西門慶只在屋裡廝守著月娘,分付丫頭,連忙熬粥兒拿上來,勸他吃,月娘又不吃。等到後晌時分,琴童空回來說:「任老爹在府里上班,未回來。他家知道咱這裡請,說明日任老爹絕早就來了。」
正常香港口語係冇人會咁講
你會用走咗架車定走咗班車?
你會唔會用口語
叫人唔好出聲時
好似紅樓夢咁
請別聲張?
on9
咁唔代表係蝗語喎
如果講上崗下崗呢啲真係蝗語啦
on9

班係解班次

即係當架巴士10分鐘一班

你miss左10:00果個班次

咪會話miss左10點班車 下一班10:10會到
包包同充電都係
當班係班次嗰時係啱
但而家好多人已經分唔清幾時用唔用「班」呢個字
大陸廠車/shuttle 係叫班車
但係一般有班次嘅巴士地鐵佢地唔叫邊一班/個一班
都會用
一班車,通常係指「有班次既公共交通工具」,例如「miss 左一班車,咪等下班囉」,並唔係乜野蝗語。

「班」同「架」係兩個概念,我就未聽過人講「我上左朋友班車」啦。 上班就係所謂「書面語」,係有「普通話化」既味道,香港粵語黎講就比較怪,但都唔算係乜野蝗語。
上班呢個以前聽到人講
就好似聽到啲人話上學一樣
會笑鳩佢蝗蟲
要識分大陸係用講書面語定蝗語囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞