最新蝗語入侵字詞「班」

503 回覆
53 Like 1270 Dislike
Written真係會改變Spoken既話,點解英文仲分formal同informal?
其次簷蛇呢個term好多00後都咁叫喎呢個冇source既就唔深究
但「先生」變左「老師」冇錯係因為約定俗成,但呢個係由民國時期(國民黨)開始架喎,最多話我地比台灣影響,何來比共匪影響呢
但係都同意你話粵語詞彙越嚟越寡既講法既
粵語話囇係同古音最相似既語言,而且粵語個種平兀 音調真係好聽過匪語千千萬萬倍
btw樓主既出發點,其實都係為左保留翻,我地獨特既粤語詞彙,不過下次fact check下先
係咪我閱讀能力有問題?
點解篇文嘅主旨好似同你嘅立場相背嘅?
而「上班」同「返工」應該係書面語同口語既分別
個問題係用咗書面語當口語用

總結:
「我上咗班車」同「我上咗架車」係用錯量詞問題
「上班」係書面語當口語問題
樓主讀好啲中文先啦
靠咁嘅中文水平點搞啊大佬
錯唔緊要 錯咗都唔認
真喺唔知當你真膠定pr好
支那人唔係講上班
佢地係講上工
你個"出來"都係書面語啦懞撚
廣東話係"出嚟"呀
自己都未顧掂就走出嚟五十步笑百步
你唔用不推文咪一鳩樣
Sorry 我個post出得衰
人哋叫斑唔係班呀傻鳩
雖然我都唔認同樓主
但係個「來」字的確可以讀做lai4
呢個case同個「玩」字大同小異
兒登十大禁字
1.班
「上咗班車」
應該講緊個班次 (Departure),唔係講緊架車輛(Vehicle)

不過都仲係奇怪,真係講班次應該係講「上咗呢班車」、「呢班車太多人,我會等下(一)班車」或者「我跑得慢所以走咗班車」

如果冇指明表達邊班車或班次嘅意思,其實用返個「架」字,例如「金鐘站月台好多人,迫咗好耐終於上到架車」

每次講到證據
班PR就自然會收皮
每個語言都有書面語同口語用法
英文又好、普通話自己都好,一樣有
只有多同少嘅分別
唔好咁易畀人洗腦話咩粵語唔能夠我手寫我口
之前我講打的俾個 on9 仔屌我蝗語
結果係反映現實
但原因唔啱
香港中小學教咗幾十年都係咁上下
唔太關wtitten影響spoken事
反而係呢十幾廿年畀中國影響太多
呢個係中國文化同霸權對亞洲區,甚至全球嘅影響

以前90年代,TVB嗰啲會有駐紐約駐倫敦等等嘅香港記者,稿係自己寫自己讀自己播,完全係香港嘅style

而家,嚟自中國嘅通訊社遍佈全球,所有外國新聞做曬中文稿畀全球華人社會傳媒買。無論用字用詞甚至意識形態都好重中國視角。香港甚至台灣傳媒買咗段稿,最多做埋簡轉繁執少少就出街。

大家成日屌蘋果用字蝗化,其實都係呢個惡性循環嘅結果,連自己個腦都畀人洗埋(包括你同我)。
笑撚到
97年前香港幼稚園/小學仲叫緊先生

香港中國化由97年開始已經開始,只係唔同事物唔同時間

中國化咗20幾年相對比較耐嘅嘢,大家已經唔覺係咩一回事
班係講緊班次
不過佢唔係指明講緊邊班班次都係怪
認同你啲point
但唔該唔好乜都賴落00後身上好冇

的士同無定向紅小都應該係架
其實正常有時間表嘅公共交通都係班
Ben sir係話廣東話要有書面語
透過寫多啲 同埋正規書寫度用
令廣東話唔會死

唔係話「北方書面語係廣東話一部分」
兩種語言點一部分
弱智係無分年齡
證明中文水平好撚緊要
樓主讀多d書先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞