最新蝗語入侵字詞「班」

503 回覆
53 Like 1270 Dislike
都冇人叫過支那人改佢用咩關我撚事,宜家係佢地要我地改喎五毛又想帶風向?
笑死
你自己唔識分jeh
一班車一架車係好唔同嘅用法
班係有班次嘅意思
用係巴士小巴火車地鐵特別岩
架就純粹車嘅量詞
巴打講嘅係另一樣野 都係蝗化嘅原因之一
但我講緊嘅係普及教育之下
粵語詞彙俾北方話取代嘅問題

好簡單一個例
蠄蟧 蠄蟧絲網 依家仲有冇人識
蠄蟧係粵語嘅spider 嚟自古百越語言

依家已經俾蜘蛛取代咁劑(得啲阿婆輩識)
日常成日見嘅動物 個名都可以唔同左

1955年嘅電影 《飛天蠄蟧》
https://youtu.be/5hbMS43lbZs

仲有大把例子
以前政治同經濟環境唔同 政權唔會想整死你
但依家危急存亡之秋我唔肯寫粵語
個結局就係等收皮
承傳左咁多年 死喺我地依一代
上班台 呢?
所有書面語都係蝗語
蝗語係「香港居民」
港共政府從來都會避免用「香港人」而係叫香港居民
唔識字咪做好自己咪就算 係要衝出黎
蠄蟧好小見架wor
d腳重要勁長 同埋呢樣野 無上一代教
下一代既人真係未必識
又唔關係蝗化事
係因為一般家居小見左好多
宇智波班=蝗語
取消書面語,乜撚嘢上班? 一律用返工。
蠄蟧=蜘蛛=spider呀巴打
我發現唔少人都誤解關於動物嘅粵語詞彙
之前有個post
個巴打都誤以為「蛤乸/蛤拐=蠄蟝=toad」
證明去到依代大家都唔係好識分

喺用北方話同化你廣東話嘅政策底下
學校唔教 屋企人唔教
大家唔肯寫粵文 咁詞彙咪會流失囉
其實巴打帶起咗另一個話題
無關樓主個topic

廣東話其實係一種無時無刻變化緊嘅語言
以前粵語長片 有時啲女主角撒嬌
總係會講句 ‘’X哥 你都無解嘅‘’

相反今時今日 啲人係會講‘’你有冇搞錯‘’
我覺得語言係有潮流(當然唔係講蝗化啦)
最緊要係我哋自己記得自己語言
曾經有過咁嘅變化
包括巴打蠄蟧個例子

而唔係一句蠄蟧蝗語嚟
咩叫你都無解未聽過香港人咁講
就扼殺咗自己文化
呢啲先係捍衞廣東話
老豆老母果代講
呢兩隻野係有d分別 唔係同一種類黎
我唔搵圖,廢事睇到相
我自己就當長腳果隻係禽羅
其他就係蜘蛛
樓主冇嘢搵嚟講
ON9
無聽過人會講上班, 但"呢班車", "下班車"就成日會講
上班係書面語唔等於支那野, 樓主唔好ON9
充電唔算掛,叉電既叉本來就係英文字charge,同係外來物種,叉既漢字意思都冇充滿既意思。
書面語同口語都未識分就捐返入你老母個閪窿到啦
樓主自爆自己係腥港人
好多時佢地都搞唔清楚個definition
學校又教蜘蛛
就將蜘蛛同蠄蟧當左兩類野

又例如我鄉下話(我成日攞我鄉下做例sor)
都係講廣東話嘅
佢地根本連蜘蛛依個term都冇
全部都係叫蠄蟧
書面語就係蝗語
巴打讀中文系?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞