最新蝗語入侵字詞「班」

503 回覆
53 Like 1270 Dislike
都話依家d 小朋友係好撚得意,自己未聽過就話係蝗語,廣東話遲早死係佢哋手上
其實你知唔知,『尾班車』呢3個字, 每個字代表緊咩㗎?

班,係指一輪一輪嘅意思,cycle。

所以『尾班車』,成個詞係講緊最後果一輪車喔。
你唔好on9先啦
你同樓主一撚樣
拎埋d point出黎都on99扮晒野
真心頂你地唔順 明明唔係既野就要講到係
重要話呢樣果樣造成
其他野唔計
日文漢字「刀」有兩個讀法
可以讀かたな,亦可以讀とう
唔識唔該唔好亂講
好撚心你啦,你唔撚識就唔好係度9UP啦
你問100個人 問佢地知唔知咩叫尾班車
100個人都會答你係LAST果班車
就唔係你所講既最後果一輪車
真心唔明你同樓主2條大陸仔係度做乜柒
死都要話人地唔岩 自己先岩

你呢個spin真係幫樓主倒米喎
你自己研究下語文發展,同其他語言對比,發展上嘅不足先講啦。
唔緊要,都係,讀音唔會用漢音一樣。
好可悲
仲係度撐住睇嚟你平時個人應該好撚難相處 乜淨係識覆撐你個一兩個傻鳩呀 其他縮返咗入你老母個臭閪度啊 大家小心呀樓豬好撚口臭的
我淨係知你廣東話不足姐
最後果一輪車喔
好心你讀多d書,睇多d以前既港產片學下啦好唔好
唔好再係度學埋樓主d on9野拋書包啦最後果一輪車
咩叫都係,你知唔知自己講咩
首先呢個日文例子已經唔知想點,同個topic完全冇關
かたな係訓讀,とう係音讀,本身就係唐音
唔識真係出少句聲
我從來冇幫過樓主,你咁敵我分明,排斥他人意見,有咩意思呢? 只係覺得你班友,連文白異讀都未識分,走出嚟扮識得多,真係好好笑。

唔肯自己嘅接受問題,就正如支那人用慣簡體,唔想用返正體字一樣,覺得自己果套一定係最正確,唔駛改。
兒登多撚左班細路
完全唔聽人講 一反/一屌 就係人地問題
極度自我中心 唔聽教唔聽講
屌你老味呀 唔該你啦
連文白異讀都未識分,走出嚟扮識得多
唔肯自己嘅接受問題

果個人係你同樓主呀
認清自己問題先再話人啦
個個人話你錯 你係人係鬼都反思下係咪自己問題啦
重死撐做乜
一個班係一個squad嘛
"我miss左班車,可能要遲少少到,sor呀"

樓主冇朋友?
文白異讀係咁解架咩?
我睇呢個post睇到一頭霧水
Eg: 我好驚
文:驚讀「京」
白:驚讀「gang」
呢個就係文白異讀
但上班同返工係兩組詞語嚟架喎,邊有得當文白異讀
執人口水尾放大隻字,論點會強好多咩? 起你底你似新移民多咗喎。
當佢呢啲人笑話唔係幾好 都幾難得啲人可以去到呢個地步都可以冇反省 仲可以說服到自己撐住 學人教中文樓豬你睇下你自己個死樣先啦
你冷靜啲先
我無分任何敵我

但係班係cycle
我真係第一次聽
你係邊度學到?
弱智都出嚟指指點點
屌你老母
乜撚野叫走左架車,多數實用個miss字,用個走字我就真係未聽過
等睇有人講香港人係蝗語
有無人可以幫我check下99號尾架車係幾點?我驚miss左要搭通宵車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞