最新蝗語入侵字詞「班」

503 回覆
53 Like 1270 Dislike
走咗尾班車
廣東話(粵語)係方言一種
而中文又叫漢語,包括唔同地方嘅用詞
書面語同樣唔同地區又唔同嘅用詞,點可以話書面語係蝗語
大陸用素質,香港用質素
大陸用人流,香港用墮胎

每個用中文嘅書面語同口語詞語都唔同
上班一詞只係咁支那都用,台灣都有用,咁佢地又係被蝗語入侵
中文本來係漢文化,唔係由中華人民共和國班撚樣發明
本來唔應該一刀切話書面語就係蝗語

我地應該努力去保護香港特色獨有嘅中文,而唔係去盲反上面用乜柒都覺得係入侵我地嘅文化
事實上廣東話本身就係可以寫出黎
以前既香港報紙一樣係用廣東話
你用現時所謂既書面語而唔係本身寫得出黎既廣東話written form
你係跟緊普通話.
唔好用台灣黎做例子, 台灣係講普通話
台灣用所以香港用都冇問題, 咁係咪跟台灣講普通話都得
唔好無視左廣東話其實係有得寫,
蝗語係支那既variety 但唔代表佢係另一種語言
本質上台灣既國語同大陸既普通話 同蝗語係且一種語言
事實上廣東話本身就係可以寫出黎
以前既香港報紙一樣係用廣東話
你用現時所謂既書面語而唔係本身寫得出黎既廣東話written form
你係跟緊普通話.
唔好用台灣黎做例子, 台灣係講普通話
台灣用所以香港用都冇問題, 咁係咪跟台灣講普通話都得
唔好無視左廣東話其實係有得寫,
蝗語係支那既variety 但唔代表佢係另一種語言
本質上台灣既國語同大陸既普通話 同蝗語係且一種語言

你要捍衛廣東話/ 香港文化 就應該提倡我手寫我心
written form都係用廣東話
定義依樣野係睇個大方向既
起碼暫時考試讀書都係唔可以咁寫
而且改得一個 又要改第二個 依個都係問題
台灣係用國語,讀國文呀,你搞清乜係普通話先啦
普通話係中共自己規範出嚟

理智少少,你話以前報紙用廣東話
咁係咪佢地從無用過上班先
係咪所有依家嘅書面語都係跟大陸個套?

你話香港跟緊普通話,係因為普教中教出嚟嘅副作用
真正香港式書面語根本唔係咁
以前個個寫改善進步,依家要教優化

廣東話有得寫唔代表佢全部廣告話用字都可以做書面語
任何國家都有口語書面語嘅分別架啦
日文有,韓文有
點解一定用中文=支那去嘈

我再強調,香港本來嘅中文係比普通話侵蝕緊
但唔代表所有香港嘅中文都係蝗語
班車講緊果個「班次」嘅車
唔係果架
英國同美國講緊英文係咪同一種語言?
國語/普通話/蝗語, 本質其實係一樣, 係mutual intelligible
當中既唔同叫variety
當然你可以用政治原因話佢係兩種語言
你話廣東話可以照寫出嚟,我手寫我心
但有無諗過呢句嘢本身係應用文言同白話文,
文言用字太精唔係個個明,所以後來先提呢個運動,令到白話文普及,可以更容易去表達意思
書面語無阻人去理解意思,所以唔係用廣東話口語寫就再多啲人理解喎
你會唔會有少少曲解本意?

另外我地講緊係用字呢一part,佢本質一樣唔關課題事
但港式中文(書面/口語)不代表支那蝗語
只係你地草木皆兵到以為香港嘅中文已經轉化做支那蝗語
以為香港稍為用字文雅或者正式啲就叫蝗語
上學都聽多咗
以前只有廣州人咁講
有條戇鳩係咁問人「用呢班車同呢架車」
我費事碌post搵返條戇鳩出嚟

咁都唔識
只係你語文能力差分唔到個分別係邊
唔關巴士定地鐵事

係個內容有分別

「搭唔到呢架車咪搭下一班車囉」

特定情況:
前者可以用架同班
後者就只可以用「班」

今架/班車係 93k
下架車可以係98a,98c
今架車/班車係去康城
下架車係去寶林

唔撚明就用下個死人腦
唔係不斷問問問
就代表你啱
更枉論 某啲情況

包括唔到 「班次」嘅意思

第幾班車 同第幾架車 係兩個意思、
下一班車係幾點
書面語就係外語,亦即係北方官話
點兜都兜唔到
我生左個細路 淨係教佢講&寫廣東話
佢係唔會睇得明「書面語」
書面語由1949年支那開始用?
咁我都希望你個仔讀得好書啦下
睇咩車,
的士係走咗架車

巴士、黨鐵呢啲定時編咗班嘅會有走咗班車。

好似船咁:
私人bk 船嘅就走咗架船
街渡/天星就走咗班船
我幾時有提1949
討論下咁串做乜撚

士紳不嬲係寫文言 平民撚識字
佢地寫文用粵語嘅讀書音 即所謂嘅文讀
清朝開始迫讀書人學官話 唔學冇得考科舉
(第一代普教中)
北方官話(白話文)喺廣東人嘅著作出現係講緊去到晚清先有
例如:《粵謳》(一本文言、官話、粵語夾雜嘅歌集)
而香港班文人一路都係寫文言/三及第

直到國共內戰啲文人南渡
先改變左香港嘅書寫習慣
北方白話文取代文言嘅位置
加上普及教育
寫北方白話文就成為真理

有時呢 存在唔等於合理㗎
有啲主體意識好冇 廣東話都deserve書寫 ok?
我無話廣東話唔可以for書寫
只係連上班書面語都要歸埋蝗語喎
我咁都叫串呀?

你講到香港由文言到白話文係北方入侵仲有乜好講
當時北方又唔係中共
白話文運動都唔係中共推啦
點解要用白話文同支那話等號
咁我地其實係咪用文言文好啲

憎支那一回事,但依家一口用憎支那推翻所有用書面語寫成香港文學文化
點解我地自己要比中共去騎劫故有嘅文字文化
而唔係力守一直以嚟香港擁有嘅文學文化

我會祝福你嘅下一代
希望佢會成功話比我知我今日係錯(非串)
走左班車係refer緊個班次
完全唔關書面語口語蝗語事
你講尾班車定尾架車?
咪撚on9
講包包真係好撚柒鳩嘔心

我話大陸人叫廠車/shuttle 做“班車”,唔係一“班” 車
一個詞語黎
https://www.info.gov.hk/gia/general/199807/06/0706005.htm
最後一班飛機離開啟德

一架國泰航空班機於今日(星期一)凌晨零時零二分飛離啟德機場,成為這機場關閉前最後一架從機場飛離本港的班機

這班航機班次為CX251,目的地為英國倫敦。

最後一班飛抵啟德的客用航機為港龍航空的KA841班機,從中國重慶起飛,抵港時間為昨日(星期日)晚上十一時三十八分。

在啟德機場跑道關燈儀式前,尚有二十九架飛機飛向新赤鱲角機場。

一九九八年七月六日(星期一)

最後一班飛機(O)
最後一架班機(O)
最後一班班機(O)
一架班機(O)
一架飛機(O)
一班班機(X)
一班飛機(X)
書面語當匪語
班冚家產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞