2020年春夏季日劇討論(21)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
半澤直樹2 22.0%_22.1%_23.2%_22.9%_25.5%_24.3%_24.7%_25.6%_24.6%_32.7% 平均 24.76%

對上一套有咁高平均係半澤1(計埋晨間劇) 再對上就係家政婦三田
半澤真心好睇 演員好戲
諗起半澤1個時有人講會唔會日劇熱潮復興返
結果都係得半澤先做到
半澤1之後唔好話熱潮復興,根本係愈嚟愈差
比較似返熱潮嘅可能得逃避可恥但有用

可能似森下佳子話,日劇最大問題係睇日劇已經比人當成「宅」?
https://news.gamme.com.tw/1683145
偶然有一套劇收視高
同日劇熱潮復興
差距仲係好大
半澤播完咁2020春季係咪終於都完?
仲有唔妥同唔斷氣suits
唔妥唔係夏季咩

原來suits仲未完
Suits好似有十五集
者係仲有四集
代表春季劇仲可以keep到三個星期多d
係呀
個陣我都覺得唔會好轉
係無諗到愈來愈差
如果404都照原定咁有14集就好
冇好故仔係問題
你見池井戶潤拍到咁濫

人窮志短,日劇就係呢個問題
如果可以多D放上Netflix或者可以扭轉到d嘅
其實我地問返自己,而家都唔會坐定定係屋企等睇直播
而且人都係崇外,唔係自己國家既野總係會覺得好睇啲咁,我地都唔會揀港劇睇
可唔可以話日本年輕人都係經歷緊一樣既情況
唔同系列嘅池井戶潤,就算全部公式,都還好
但近幾年劇本荒嘅程度,係搵返唔少以前嘅經典開套續集/翻拍
派遣女王、不能結婚的男人、時效警察、未拍得成嘅 龍櫻…
最慘續集個劇本又係好壞參半
好多人為左情懷去睇
點知係破壞緊美好回憶
續集浪潮分明食老本
加上已經持續咗一排嘅漫畫/小說改編
咪就係保本策略
拍續作就係保證有基本盤會睇
逃恥都係漫改

講到尾都係budget問題,就算你有條驚天地泣鬼神嘅橋
但冇其他媒體嘅往績support,又冇大牌又唔係大把錢的話,根本就唔會有預算搞新嘢
其實池井戶潤d公式已經睇到厭哂
今次唔係半澤既話應該都唔會開
你最尾嗰句已經解釋到點解電視台咁鍾意開經典嘅續集
經典續集我唔介意睇 但主要都係劇情唔好千篇一律
我明唔係個個編劇都係宮九/野木 但唔跳出個框架幾好既卡士都浪費左
係呀
主流後生都好少坐定定睇
最多上網睇返
不過外國都係咁
的確好似樓上咁講,有netflix係會好少少
好唔中意Netflix將啲劇一次過出晒呢種方式 冇晒追劇種感覺
但我身邊D人都係出哂鍾意一次過睇
一次過出哂會好難同人討論到
但以家速食文化,啲人係要一次過出哂快睇
個人覺得係要睇邊類劇
有啲劇岩逐集追,有啲岩一次過睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞