2020年春夏季日劇討論(21)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
想講好耐
抑鬱症呢樣野 大概就係腦神經分泌失調
即係點解大家面對同一處境
有人會抑鬱 有人無事
唔係外在見到咁易分辨
睇落好健康 一向好樂觀嘅人都可以突然之間trigger
其他人瞓醒就無事 但佢哋真係解釋唔到(其實就係腦部影響)持續咁影響情緒
然後慢慢積累而成抑鬱
亦都唔會單單理性就解決到問題
同埋點解大肚婆生前生後咁易有
都係陀b時荷爾蒙變化有關

同時抑鬱症患者輕生通常都未必係佢自己深思熟慮之後嘅選擇
好多時係受情緒影響 突然悲從中來
然後就諗埋一邊
所以日劇班後生唔睇就因為成日講埋呢啲同現實相反既廢話,咩人生滿希望、做正直既人、會有好結果、唔好負面諗野etc,套戲又做唔到呢啲效果,淨係齋up 訓話,好似多個老母係你耳邊講野咁
信用欺詐師浪漫篇都係咁
幾個月前先睇完
諗起404志摩同九重講嘅嘢
有人會以為人人面對嘅難題都差不多, 搞唔掂就一定係人嘅問題
有無諗過有啲人嘅hurdle可能特別多特別高
當然唔鼓勵自殺
但點解要否定其他人嘅努力, 你點知佢無試過面對
咁如果嗰個人無遇到破壞既有價值觀既事件,咁用翻佢本身既思考方式得出呢句野係正常既
正如以前d咩咩運動員創傷後康復拍d鼓勵廣告會話「我得,你都得」
咁喺佢個世界嚟講緊係講得出亦真心覺得係咁架
但係現實就係佢遇到既所有發生喺佢身上既人事物關係其他人係唔會一樣有(/咁好彩)
但係佢唔會aware到呢樣野,因為佢成功咗
錯唔錯就唔係你判斷,條命係人地既,最多話唔係最好既方法啫
其實都有黑暗面既故事,但黃金檔多數都正面啫,又或者其實都唔一定想睇dark既檔
正如半澤doctor x呢類既劇情係好多人既精神食糧
無法成為野獸的我們
講返個現實出黎(雖然未比全中)
都係冇乜人睇,話返工已經好攰唔想再面對現實
再加埋環境
日本社會咁高壓
仲係男尊女卑嘅時代
更何況藝人同普通人唔同
我地唔開心搵朋友傾
或者上網亂up囉
藝人一言一行都係影響緊佢前途
你做藝人嘅咪試下網上好似連登仔亂up唔使本囉
聽日仲搵可以搵食?
我反而覺得90後期有潛力甚至有實力既仲少過90前期wor
上面提到果班90前期係佢地二十出頭既時候已經出名同埋背住唔少黃金檔同電影主演
依家90後代真係無咩幾多個去到呢個level
暫時諗到可能得臭西鈴
除非你做到好似廣瀬鈴咁,一開始已經亂噏
咁d人照樣炎上,但唔會令你消失
心理咁強大嘅人係好少見
無錯,有時都擔心佢頂唔頂得住,上親節目都有野比人鬧
我接受唔到
90後同前果班都有d似
空有人氣但無實力 連個人特色都無乜
重衰過90前果班人
今田美櫻 飯豐 福原瑤 森七菜 美波 永野芽郁
差唔多成班都係咁上下類型嘅女嚟
佢點會呀
根本就覺得鬧佢班人都this is on9仔
或者好似和田アキコ咁
不如咁講
以家係班90後期既上位時間
睇下過多幾年篩剩幾多
個人係睇好既

充希都係慢慢咁上位
諗返以前Q10佢都係做配角
黑木華呢種賣演技既暫時未諗到
東亞文化都係咁 個人低於整體
令我哋忽視個人心理健康
好似西方社會有心理咨詢嘅文化會係好事
起碼多個支援 無咁易收收埋埋
早期就學識點面對 甚至只係簡單疏導情緒 未必會發展到咁嚴重
(作為過來人 身邊人遇到問題我都未必識點樣開解)
而且比較嚴重嘅情緒病患者
好難講話有''好返''嘅一日
最後都係要學識點樣同自己個病長期相處
啱啱尋晚先睇完漫長的告別, 佢喺套戲入面都係屈住屈住唔開心嘅母親角色
佢呢啲直情係惡勢力
我都諗起呢套
開頭佢去阻止人自殺果幕
邊個夠膽炎上佢
佢就令邊個消失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞