(月經) 大家點樣經營自己既MPF

203 回覆
5 Like 0 Dislike
Fresh grad 冇經驗
公司用恆生,填表個時,我求其寫左北美同亞太
呢個分配會唔會好蠢 要上網轉翻,洗唔洗手續費?

唔使手續費
用邊間整合好?同如果簽新公司應該寫返自己整合咗嘅acct定要跟新公司架其實?
永明最鐘意sell 香港基金
因為有first state (首域投資)既光環,10年回報最高

但係要留意,佢已經無左首域e 兩個字

依家拍左施羅德
都一樣好勁

永明偏重港股

施羅德都係

想問下 永明果個富時香港股票 同普通果個有咩分別

普通果個︰
Sun Life MPF Hong Kong Equity Fund is an open-end unit trust established in Hong Kong. The Fund's objective is to provide long-term capital appreciation. The Fund invests in an insurance policy that engages in equities and equity-related securities (including warrants and convertible bonds) listed on the Stock Exchange of Hong Kong Limited.
source: https://www.bloomberg.com/quote/CMGRHEA:HK

富時果個︰
Sun Life FTSE MPF Hong Kong Index Fund is an open-fund incorporated in Hong Kong.This fund seeks to provide members with investment results that, before fees and expenses, closely track the performance of the FTSE MPF Hong Kong Index.
source: https://www.bloomberg.com/quote/SFMHKIA:HK

兩樣唔同野黎

巴打唔該晒 無知一問 我睇富時果個表現好似好d 係咪揀果個就好d
之前辭職,中銀將我由公司戶口轉做個人戶口,將我原本戶口既所有基金賣晒咁過落個人戶口,咁係咪正常?

正常

點解要咁做,有D仲蝕緊唔想放佢就幫我賣晒去

邊有放你D貨姐
只係係原本個戶口叫供款賬戶
除非你行半自由行
否則轉唔走

個人賬戶既意思係D錢你隨時可以轉走
只係個人賬戶個名衰D姐

唔係喎,我原本有日本,美國,歐洲等既貨,轉左個人戶口之後100%係保本基金
我乜野都無搞過

你係咪轉過工?
曾經combine過舊account D錢落中銀?

呢個係,咁都有關係?

你轉錢入中銀既時候開左一個個人賬戶
應該比左投資指示係保本基金
投資指示係會一直記住,until你比新指示

咁你離職
D錢要由供款賬戶轉去個人賬戶
個人賬戶認到你入錢既指示係保本基金
所以轉哂做保本基金

唔該晒巴打
但我再睇下先
政府工之前揀左信安強積金計劃

其實可唔可以自己填份表轉去其他公司???
富達同信安邊間好d
永明最鐘意sell 香港基金
因為有first state (首域投資)既光環,10年回報最高

但係要留意,佢已經無左首域e 兩個字

依家拍左施羅德
都一樣好勁

永明偏重港股

施羅德都係

想問下 永明果個富時香港股票 同普通果個有咩分別

普通果個︰
Sun Life MPF Hong Kong Equity Fund is an open-end unit trust established in Hong Kong. The Fund's objective is to provide long-term capital appreciation. The Fund invests in an insurance policy that engages in equities and equity-related securities (including warrants and convertible bonds) listed on the Stock Exchange of Hong Kong Limited.
source: https://www.bloomberg.com/quote/CMGRHEA:HK

富時果個︰
Sun Life FTSE MPF Hong Kong Index Fund is an open-fund incorporated in Hong Kong.This fund seeks to provide members with investment results that, before fees and expenses, closely track the performance of the FTSE MPF Hong Kong Index.
source: https://www.bloomberg.com/quote/SFMHKIA:HK

兩樣唔同野黎

巴打唔該晒 無知一問 我睇富時果個表現好似好d 係咪揀果個就好d

你只能睇到每季top 10 holding 揸咩貨
都係果句
和煦表現並不代表未來表現
無話邊個揀得好d
富達同信安邊間好d

通常問得呢d問題都冇人答你
一係就遇到邊間既agent然後話自己個間點好
富達同信安邊間好d

富達
其實我想問一般嚟講整合個人戶口要幾耐時間,我填好form 寄出去都一個星期有多都未搞掂
其實我想問一般嚟講整合個人戶口要幾耐時間,我填好form 寄出去都一個星期有多都未搞掂

最快都一個月
有冇人係公墓員
用緊恒生 想轉中銀 有冇人知點搞

打去中銀 佢會寄野俾你填

中銀有咩so

利申公墓員用緊恆生

唔知點解你地想轉 中銀

中銀 0.8% 唔算平 plan又少
我係貪佢 可以計埋落 資產 keep到我 中銀理財戶口 先放係度

強烈建議BCT 0.68% 或者 永明

入職果陣簡左中銀
想問下其實而家有無得轉公司

我係公墓員用緊中銀,,,最近有咩Plan好?
中銀 永明 銀聯邊間最好?
MPF轉哂去預設投資
5月快完了
對MPF 黎講又一個順風順水既月份
做緊mpf back office, 非agent
staff唯一好處就係基金管理費 我果間會收平d既百分比 (平過一般打工仔)

一般高風險(eg股票)既基金管理費>>>低風險(eg保守/核心/債券)
所以我㨂股票類基金 反正收平咗 蝕咗都冇咁覺
staff唯一好處就係基金管理費 我果間會收平d既百分比 (平過一般打工仔)

一般高風險(eg股票)既基金管理費>>>低風險(eg保守/核心/債券)
所以我㨂股票類基金 反正收平咗 蝕咗都冇咁覺

平唔平得過 公務員?
公務員出糧同mpf用咩戶口好
公墓員用緊恒生
因為唔識投資 無理過佢

平唔平得過 公務員?

答唔到你
但個人99.9%肯定 平唔過公務員

簡單講 政苦2016年用三間mpf: BCT銀聯、中銀、永明

冇記錯既話,以前政府用過schroders、恆生/HSBC、axa(賣咗俾principal信安)、AIA

政府mpf係招標形式揀三間黎用
邊間收費低d就用邊間
點樣先可以中標呢? 咪就係俾多d優惠政苦囉
以2016年為例,政府同mpf信託公司既合約規定收費上限0.04%-0.96%
你諗下 例如一隻股票基金收緊街外人1.96%,依家收公墓員0.96%
你覺得平咗幾多呢 (數字只係舉例)

每間mpf信託公司、每隻基金 offer既優惠%都有唔同
政府同mpf點簽合約我邊會知 不過平就一定囉
公司一定要用hsbc
做左就黎兩年野
供左7萬 而家賬面話賺左一萬
係咪叫ok
利申個時亂9咁簡d組合
Hsbc
北美 50%
亞太 50%
係咪好bug
網上銀行服務有冇得睇強積金戶口
巴c有興趣可以搵我,免費mpf整合
利申係中銀集團員工
https://t.me/DORTMUNDREUS11
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞