(月經) 大家點樣經營自己既MPF

203 回覆
5 Like 0 Dislike
強積金?
次次搵隻亂填100%
寄來d信無認真睇過
係認真投資, 學股票好過啦
研究強積金根本無乜用
個個月尾出糧
預左送錢比班投資佬洗
強積金?
次次搵隻亂填100%
寄來d信無認真睇過
研究強積金根本無乜用
個個月尾出糧
預左送錢比班投資佬洗

其實人地就有研究過先揀嘢 你就一開始就無理過 係到亂揀 唔覺自己蝕係好合理?

利申:自己做銀行 除左強積金自己都有買基金
有無人用invesco?
邊間方便管理?
邊間管理費最平?

其實邊到有得睇呢啲資訊?
留名等睇大神計埋Alpha beta sharpe ratio
留名等睇大神計埋Alpha beta sharpe ratio

通常用portfolio visualizer or portfolio chart

估下個組合回報
邊間方便管理?
邊間管理費最平?

其實邊到有得睇呢啲資訊?

etnet, aastock, fsm, mpfa, 積金快線

通常用portfolio visualizer or portfolio chart

估下個組合回報

其實d financial planner份fund factsheet 有呢d資料
但去到普通人手上個份factsheet 閹晒

估下個組合回報

其實d financial planner份fund factsheet 有呢d資料

e d資料對長渣果d有用

炒mpf睇住個指數咩位做買賣就得

估下個組合回報

e d資料對長渣果d有用

炒mpf睇住個指數咩位做買賣就得

有index tracking既可以當股票炒,炒hsi
利申:炒緊大中華
其實大中華基金大約係跟緊msci golden dragon index
強積金?
次次搵隻亂填100%
寄來d信無認真睇過
研究強積金根本無乜用
個個月尾出糧
預左送錢比班投資佬洗

既然硬食,更加唔可以唔理
要供到60歲,其實果筆錢好大筆
強積金?
次次搵隻亂填100%
寄來d信無認真睇過
研究強積金根本無乜用
個個月尾出糧
預左送錢比班投資佬洗

既然硬食,更加唔可以唔理
要供到60歲,其實果筆錢好大筆

特別公務員,政府供個筆好和味 就算幾懶既人都好
真心建議隔半年至一年可以review 下個ratio
恆指兩萬八樓上 轉保守
恆指兩萬樓下 轉香港股票
100%
All in 恆指基金
手續費低,同港女同步
100%
All in 恆指基金
手續費低,同港女同步

e兩日跌左d
HSBC
70% 北美
15% 核心累積
15% 恆指
完全唔識mpf
公司得宏利,想問而家點簡好?

前題我一直無理過,都有7年⋯⋯⋯⋯
完全唔識mpf

依家咩組合?
完全唔識mpf

個人建議預設投資
點解我果間無咁多嘢選擇?
我50%歐洲股票基金
50%保守基金(貪佢管理費低)
恆指兩萬八樓上 轉保守
恆指兩萬樓下 轉香港股票

大概都係咁管理
供左3年有15%增長
宜家MPF戶口先得嗰幾十萬, 有撚7用

層樓反而升咗2百個以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞