(月經) 大家點樣經營自己既MPF

203 回覆
5 Like 0 Dislike
Hsbc 可以點部處? 我見上面有巴打話買日本,但hsbc 既「亞洲」其實都係大陸佔多

早幾日恒指升既時候轉走左去亞洲同北美
Hsbc 可以點部處? 我見上面有巴打話買日本,但hsbc 既「亞洲」其實都係大陸佔多

日本好弱 唔太值得投資 我認為咋
arm arm 再調整個組合,希望唔使點睇,長期有得賺

45% 核心基金
40% 65歲後基金
15% 亞洲股票

溝埋有
40% 國際債券
35% 國際股票
15% 亞洲股票
10% 美國公司債券
初入職MPF唔識揀 [東亞集成信托]

預設投資

預設投資

尼個有咩好?
唔係北美,亞洲,大中華尼幾隻好搵咩?
我個間唔可以日日交易
T+2接貨之前無得轉
大約 60%美洲基金 20%亞洲股市基金 10%香港股票基金 10% 亞債基金
新興市場牛市緊
所以成個美洲買 不過美國都已經佔好大部分 管理費又比北美股票基金平
至於亞洲股票基金有埋印度 南韓 台灣
Aia 算係咁 都算多選擇

AIA係唔係即日交易?

4點前 好似係
我個間唔可以日日交易
T+2接貨之前無得轉

唔係間間都係架咩
我個間唔可以日日交易
T+2接貨之前無得轉

唔係間間都係架咩

最初以為好似股票咁

日本好弱 唔太值得投資 我認為咋

美股已太高
亞洲/新興市場for sure

有冇人個account好似我咁
我公司用fidelity, 原本買香港股票基金,輸到仆街
跟住出左隻盈富基金個時即轉,依家終於回本,剩賺5%
唔掂中、港有關的基金

得返北美同日本

依家北美升到火箭咁,唔高追,轉左買日本

你係咪宏利?

佢果隻康健都不錯,不過收費幾高

yes

BCT ?

其實我都想diversify 得好d

但我用信安無乜野簡

BCT ?

但我用信安無乜野簡

AIA
貪佢係最多基金選擇既service provider
同埋管理費有回扣
回扣既錢加返大個基金holding

BCT ?

但我用信安無乜野簡

AIA
同埋管理費有回扣

計埋回扣,收費幾多?
all in 北美

BCT ?

但我用信安無乜野簡

AIA
同埋管理費有回扣

計埋回扣,收費幾多?

1.3

BCT ?

但我用信安無乜野簡

AIA
同埋管理費有回扣

計埋回扣,收費幾多?

1.3

arm arm 用d 網站做back test
海嘯後e 個組合回報唔錯
強烈建議宏利
全港第一
又有網上平台自己每日免費轉基金
做強積金可以做到過埋滙豐頭排第一,除左實力諗唔到點解

幫人事部班契弟奶得乾乾淨淨咪做到第一囉
使撚有實力咩on9
認真 醫療股 唔係好多間有
轉左orso唔知理唔理份mpf好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞