(月經) 大家點樣經營自己既MPF

203 回覆
5 Like 0 Dislike
有冇人係公墓員
用緊恒生 想轉中銀 有冇人知點搞

打去中銀 佢會寄野俾你填

中銀有咩so

利申公墓員用緊恆生

唔知點解你地想轉 中銀

中銀 0.8% 唔算平 plan又少
我係貪佢 可以計埋落 資產 keep到我 中銀理財戶口 先放係度

強烈建議BCT 0.68% 或者 永明

中銀先有美股ETF, 其他邊間有?
all in北美
強烈建議宏利
全港第一
又有網上平台自己每日免費轉基金
做強積金可以做到過埋滙豐頭排第一,除左實力諗唔到點解

宏利管理費,平均收2%以上
強烈建議宏利
全港第一

宏利管理費,平均收2%以上

最高既康健同中華威力都係 1.95 咋喎
搞錯左?

有不少高過2%
公墓員係咪得中銀 恒生 仲有一間咩
btw 恒生果個同hsbc 係點 佢寄信係hsbc ac係恒生
又唔計落hsbc戶口
北美 恆指
永明 買港股早排賺左20%
強烈建議宏利
全港第一

宏利股票基金好多選擇
但債果邊我鐘意恆生
放晒保守

等大跌就轉股票

費時被佢食管理費!

管理費係固定% of NAV
同你渣住d咩,幾多value係無關係
強烈建議宏利
全港第一

同埋巴打咁力撐宏利
證明宏利d洗腦training真係幾勁

"除左實力諗唔到點解" e d野都講得出口,真係19 到無朋友,想轉宏利比你咁講都窒一窒啦

起碼都拎d 回報出黎講下打個J先
點改自己個mpf組合,用上網搞?係咪好似買股票咁改比例?

以我所知

好多都上網轉到

3年前用東亞果d好似唔得, 要入form 19 到爆,唔知e家改左未
All in 美帝

你見歐洲乜鳩大選 脫乜撚野歐 就轉去支那

法國馬克龍坐定粒六

法國初選後, 歐洲升。
有冇人係公墓員
用緊恒生 想轉中銀 有冇人知點搞

打去中銀 佢會寄野俾你填

中銀有咩so

利申公墓員用緊恆生

唔知點解你地想轉 中銀

中銀 0.8% 唔算平 plan又少
我係貪佢 可以計埋落 資產 keep到我 中銀理財戶口 先放係度

強烈建議BCT 0.68% 或者 永明

中銀先有美股ETF, 其他邊間有?

暫時無

但DIS有vanguard既fund, 好似有manulife同aia

信安話佢遲d都會引入vanguard d fund
放晒保守

等大跌就轉股票

費時被佢食管理費!

管理費係固定% of NAV
同你渣住d咩,幾多value係無關係

保守或者貨幣基金果d管理費比股票基金低

同埋最緊要hold住個價位唔跌
唔掂中、港有關的基金

得返北美同日本

依家北美升到火箭咁,唔高追,轉左買日本

你係咪宏利?

佢果隻康健都不錯,不過收費幾高

全港獨有行業基金,因為係講緊醫療藥物
無論大環境幾差你醫療藥物都係影響最細

收費高少少係應份

你話ETF要緊貼追蹤目標而要做操作我都明
點解表現好就要收高d佣/管理費?
唔掂中、港有關的基金

得返北美同日本

依家北美升到火箭咁,唔高追,轉左買日本

你係咪宏利?

佢果隻康健都不錯,不過收費幾高

全港獨有行業基金,因為係講緊醫療藥物
無論大環境幾差你醫療藥物都係影響最細

收費高少少係應份

你話ETF要緊貼追蹤目標而要做操作我都明
點解表現好就要收高d佣/管理費?

佣應該唔多, 我估0.5-1% 度

管理費貴, 真係睇佢點運作啦。 你好少見agent會幫你整合去d收費低既platform如信安 or bct. 個收費反映左d野
強烈建議宏利
全港第一

收購咋嘛
依家增長基金 恒指基金,各50%
想轉哂做北美股票基金,
定係50%恒指基金,50%北美股票基金
強烈建議宏利
全港第一

收購咋嘛

第一係最多人用咋
又唔係回報第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞