(月經) 大家點樣經營自己既MPF

203 回覆
5 Like 0 Dislike
我唔識嫁..
我想問下強積金係咪可以自己鐘意轉去邊間公司都得?
我自己間公司default 果個唔一定要用?
因為我見好似間間唔同產品
宏利MPF投資邊隻好?
依家康健護理100%
宜家MPF戶口先得嗰幾十萬, 有撚7用

層樓反而升咗2百個以上

到左65歲介唔介意比哂我
我唔識嫁..

公司果份佢自己用返佢果間既 你自己供果份可以轉第間

5月份組合
今年約6% 回報

想知all in 股票果d 今年係咪賺勁多
我唔識嫁..

公司果份佢自己用返佢果間既 你自己供果份可以轉第間

但係佢供果份 我可以揀佢四果間既咩基金
係咪咁?
完全唔識mpf
公司得宏利,想問而家點簡好?

前題我一直無理過,都有7年⋯⋯⋯⋯

依家咩組合?

而家咁樣,其實2邊分佈有咩唔同?唔識睇
完全唔識mpf
公司得宏利,想問而家點簡好?

前題我一直無理過,都有7年⋯⋯⋯⋯

個人建議預設投資

投資係咩黎?
點將d個人戶口group埋一齊
40年之後先拎得
到時仲有冇mpf
點將d個人戶口group埋一齊

上mpfa有寫
個個月買指數基金,橫點起碼60歲先攞得,買指數長遠無得輸唔洗煩
收費<1%
40年之後先拎得
到時仲有冇mpf

無架無架。洗鬼理買咩基金。mpf遺產部分寫我名就得

層樓反而升咗2百個以上

65歲前mpf遺產寫我名

層樓反而升咗2百個以上

65歲前mpf遺產寫我名

所有人啲mpf到65會過晒俾金融9
之前辭職,中銀將我由公司戶口轉做個人戶口,將我原本戶口既所有基金賣晒咁過落個人戶口,咁係咪正常?
之前辭職,中銀將我由公司戶口轉做個人戶口,將我原本戶口既所有基金賣晒咁過落個人戶口,咁係咪正常?

正常
100% 恒指基金
樓上 咁多打手吹噓 宏利

Google 下 "ASSTOCKS 強積金 比較"

以同類型成分基金(例如亞洲基金)
宏利回報率同其他同行比又唔夠做
開支比例又唔夠大銀行嘅低

入正題, 政府迫你現職用緊嘅MPF固定, 其實大多數人都係將舊嘅GROUP埋入現職用緊, 方便睇數,
暫時100%擺係北美
新人咩都唔識,比人水左永明香港股票基金
樓上 咁多打手吹噓 宏利

Google 下 "ASSTOCKS 強積金 比較"

以同類型成分基金(例如亞洲基金)
宏利回報率同其他同行比又唔夠做
開支比例又唔夠大銀行嘅低

入正題, 政府迫你現職用緊嘅MPF固定, 其實大多數人都係將舊嘅GROUP埋入現職用緊, 方便睇數,
暫時100%擺係北美

如果你係主動型(姐係自己將DMPF守黎轉去)既話宏利係唔錯 係交易同選擇方面都OK

但係如果你係主動型既話應該唔會係呢個POST出現
宏利MPF投資邊隻好?
依家康健護理100%

我之前都係,而家係恆指
新人咩都唔識,比人水左永明香港股票基金

何解水左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞