(月經) 大家點樣經營自己既MPF

203 回覆
5 Like 0 Dislike
依家增長基金 恒指基金,各50%
想轉哂做北美股票基金,
定係50%恒指基金,50%北美股票基金

一半半分散風險最好。
公墓員係咪得中銀 恒生 仲有一間咩
btw 恒生果個同hsbc 係點 佢寄信係hsbc ac係恒生
又唔計落hsbc戶口

好似係aia 。恆生同hsbc強積金係同一隻基金。
呢幾間有公務員公積金優惠,管理費收得低過人。
我發覺d mpf 都幾搞笑 統一左幾個account
到某一公司放係到4年 超過25萬

永遠都係 , 一係倒蝕幾千 , 一係賺1~2萬
結果永遠舊錢都冇大到 冇細到
真係癡那線

睇你買咩。港股係咁,呢十年上上落落無升過
如果買美股十年+50%

真係癡那線

如果買美股十年+50%

想問離左職既舊MPF 是咪可以全部轉走

真係癡那線

如果買美股十年+50%

係呀,填表申請轉走
宏利有冇roadshow 🤔

真係癡那線

如果買美股十年+50%

D仆街親共傳媒成日話美國經濟差
同埋要留意半自由行
因為都多人話整合果d

一走係要抽走哂成個account 過往供款
無得自已set 銀碼
所以簡平台好緊要

如果你睇中某platform 某1,2隻基金,要考慮下係咪值得為左e 1,2 隻基金
all in 成份MPF 過去新platform

真係癡那線

如果買美股十年+50%

可以
依家增長基金 恒指基金,各50%
想轉哂做北美股票基金,
定係50%恒指基金,50%北美股票基金

一半半分散風險最好。

港股自己買啦
hsbc都係免費轉
每交易日4點前既order就用當日收市價
hsbc都係免費轉

大貓D反應有咁快咩
hsbc都係免費轉

大貓D反應有咁快咩

係呀。不過要幾日先睇到轉左
hsbc都係免費轉

大貓D反應有咁快咩

計完個價要第2 日先show到,雖然唔算太慢
但做唔到今日買聽日賣,要今日買,後日先賣得
大貓05年頭-08年尾大數供左四萬二,
而家滾到上八萬七
30%恆指 40%核心增長 30%北美

真係癡那線

如果買美股十年+50%

D仆街親共傳媒成日話美國經濟差

美股21000 港股先24000
恒指低 all
恒指高 就北美 環球
恒指低 all in 恒指
恒指高 就北美 環球
30%恆指 40%核心增長 30%北美

點改自己個mpf組合,用上網搞?係咪好似買股票咁改比例?

以我所知

好多都上網轉到

3年前用東亞果d好似唔得, 要入form 19 到爆,唔知e家改左未

你係咪真係用過架
留名
大約 60%美洲基金 20%亞洲股市基金 10%香港股票基金 10% 亞債基金
新興市場牛市緊
所以成個美洲買 不過美國都已經佔好大部分 管理費又比北美股票基金平
至於亞洲股票基金有埋印度 南韓 台灣
Aia 算係咁 都算多選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞