(月經) 大家點樣經營自己既MPF

203 回覆
5 Like 0 Dislike
新人咩都唔識,比人水左永明香港股票基金

何解水左?

我連係咪水左都唔識,但係聽到最高風險有啲驚
之前辭職,中銀將我由公司戶口轉做個人戶口,將我原本戶口既所有基金賣晒咁過落個人戶口,咁係咪正常?

正常

點解要咁做,有D仲蝕緊唔想放佢就幫我賣晒去
之前辭職,中銀將我由公司戶口轉做個人戶口,將我原本戶口既所有基金賣晒咁過落個人戶口,咁係咪正常?

正常

邊有放你D貨姐
只係係原本個戶口叫供款賬戶
除非你行半自由行
否則轉唔走

個人賬戶既意思係D錢你隨時可以轉走
只係個人賬戶個名衰D姐

何解水左?

何解水左?

睇而家戶口係賺定蝕都識呱
個人戶口+公司戶口all in永明
100%恆指
自己整合左去信安,公司hsbc
永明最鐘意sell 香港基金
因為有first state (首域投資)既光環,10年回報最高

但係要留意,佢已經無左首域e 兩個字
因為有first state (首域投資)既光環,10年回報最高

依家拍左施羅德
都一樣好勁

感謝提點

正常

邊有放你D貨姐
除非你行半自由行
否則轉唔走

只係個人賬戶個名衰D姐

唔係喎,我原本有日本,美國,歐洲等既貨,轉左個人戶口之後100%係保本基金
我乜野都無搞過

5月份組合
今年約6% 回報

想知all in 股票果d 今年係咪賺勁多

All in 港股 頭先睇睇 25.98

正常

邊有放你D貨姐
除非你行半自由行
否則轉唔走

只係個人賬戶個名衰D姐

唔係喎,我原本有日本,美國,歐洲等既貨,轉左個人戶口之後100%係保本基金
我乜野都無搞過

你係咪轉過工?
曾經combine過舊account D錢落中銀?

正常

邊有放你D貨姐
除非你行半自由行
否則轉唔走

只係個人賬戶個名衰D姐

我乜野都無搞過

你係咪轉過工?

呢個係,咁都有關係?

依家拍左施羅德
都一樣好勁

永明偏重港股

正常

邊有放你D貨姐
除非你行半自由行
否則轉唔走

只係個人賬戶個名衰D姐

我乜野都無搞過

你係咪轉過工?

呢個係,咁都有關係?

你轉錢入中銀既時候開左一個個人賬戶
應該比左投資指示係保本基金
投資指示係會一直記住,until你比新指示

咁你離職
D錢要由供款賬戶轉去個人賬戶
個人賬戶認到你入錢既指示係保本基金
所以轉哂做保本基金

依家拍左施羅德
都一樣好勁

永明偏重港股

施羅德都係
點將d個人戶口group埋一齊

唔知自己有幾多個account 去mpfa填張野簽左名 佢就會list哂你有幾多個戶口,跟住你就可以選擇唔同既公司幫你管理(A_A, Manu...,hs_c)

講多少少,玩mpf唔好全部放哂保本or股票,全保本=輸通脹,股票我唔洗講啦,第二債股比例睇番你想要高d風險定低,後生可以玩20:80, 年紀大d個比例再tune。咩都唔想理既,放落而家最新出個隻DIS(預設投資),佢係自己幫你tune個比例。

利申我係AIA, 有興趣可以搵我了解下
telegram: alex880183
自願性供款係離職嗰時可以拎走唔洗等到退休先拎得返?

依家拍左施羅德
都一樣好勁

永明偏重港股

施羅德都係

想問下 永明果個富時香港股票 同普通果個有咩分別
All in恆生

依家拍左施羅德
都一樣好勁

永明偏重港股

施羅德都係

想問下 永明果個富時香港股票 同普通果個有咩分別

普通果個︰
Sun Life MPF Hong Kong Equity Fund is an open-end unit trust established in Hong Kong. The Fund's objective is to provide long-term capital appreciation. The Fund invests in an insurance policy that engages in equities and equity-related securities (including warrants and convertible bonds) listed on the Stock Exchange of Hong Kong Limited.
source: https://www.bloomberg.com/quote/CMGRHEA:HK

富時果個︰
Sun Life FTSE MPF Hong Kong Index Fund is an open-fund incorporated in Hong Kong.This fund seeks to provide members with investment results that, before fees and expenses, closely track the performance of the FTSE MPF Hong Kong Index.
source: https://www.bloomberg.com/quote/SFMHKIA:HK

兩樣唔同野黎
點樣可以轉投資組合?直接call mpf間公司?
Fresh grad 冇經驗
公司用恆生,填表個時,我求其寫左北美同亞太
呢個分配會唔會好蠢 要上網轉翻,洗唔洗手續費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞