IT討論區(96) 我唔係做IT, 我係做考古架!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
叫helpdesk 放返個script right 比你
我都學緊spring boot
暫時只寫左兩三套spring boot rest
但service點寫靚個architecture同beam就唔係好識
spring D兄弟黎?
乜java咁多春呀
spring boot=spring簡化版....
已經有basic spring一般用既野...
mvc, thymleaf, restful, jpa..
beam

咁你覺得有boot同冇boot有咩分別
係咁簡單就好
我覺得可能性好細 同上司都要打一輪解釋佢聽

最常見既反駁就係: 呀邊個唔洗咁都改到

咁一定有分別既...你用boot熟手既兩三個字都起到個有rest api call到logic既東東
vb慘過食屎
咁咪叫佢俾份doc嚟或者叫佢即場試
你話得呀嘛,ok即場demo啦睇表演

Local機都block tomcat係咪on9架
阻人做嘢
真心想知呢d情況可以點run

我都遇過其他case係每compile一次就要copy上server,個system只可裝係server, local機裝唔到
用Docket入面行tomcat得唔得?
係咁簡單就好
我覺得可能性好細 同上司都要打一輪解釋佢聽

最常見既反駁就係: 呀邊個唔洗咁都改到

咁咪叫佢俾份doc嚟或者叫佢即場試
你話得呀嘛,ok即場demo啦睇表演

Local機都block tomcat係咪on9架
阻人做嘢
真心想知呢d情況可以點run

我都遇過其他case係每compile一次就要copy上server,個system只可裝係server, local機裝唔到
用docker入面行tomcat得唔得?
support engineer做乜㗎
尋日support換硬件同裝driver,搞唔掂要重裝個系統再試

結果個備份檔案restore唔到,ot到依家
即係support
中咗伏咁,但咁ga時間,又有得出國,食咗佢好無
睇錢做人
出國?
德高望重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞