IT討論區(96) 我唔係做IT, 我係做考古架!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我尋日apply
閪成點先
仲玩React app?
用flutter啦
人地用左一日時間來換滿足感
唔好咁快打擊人
翻工開心係個好好既體驗
一定唔夠我靚仔
大力支持 好有 Feel

建議你開個 Medium 隊上去
新嘢唔一定好
而家react 個ecosystem係flutter 追唔到
我覺得你長遠目標諗得幾好 不過短期目標可以再大野心少少
建議自己寫project練習full stack 可以由網站寫起先 例如網站聊天室咁

人際處事方面 再次屌下你
返工為人工 唔係為學野/付出 自私啲唔該
人際關係都係 你做得好並唔係比teammate既禮物
本身做得好就係professional requirement 係你想自己成為一個點既人 唔係你想人地覺得你係點既人
係你覺得點樣先叫做好件事 而唔係如果其他teammate覺得一個柒方向 你都跟佢地一齊柒
唔好將專業要求同人際關係mix埋一齊黎講
我覺得你想要既 唔係「送做得好既野比同事」 而係「要做得好」
人際關係想打好既 亦唔好用工作成果去打好 好同事會覺得你有成果理所當然 壞同事會freeride你

Design方面 可以話你知 香港design界同it界一樣 有大量垃圾
你會發現好似係design同事到學唔到野咁 因為真既大部分人都係左抄右抄素材
你有心既 學下image processing方向 反正ui design唔到你話事 你話得事都發現只有左抄右抄呢條路行
倒不如學返啲基本功 落dithering 壓圖 之類 再配埋少少accessibility常識咁

Backend其實唔難 睇你有冇心
記得刷leetcode 同搵lecture notes學algo同data structure 同software engineering
有HBU?
成日 HBU 撻人
你夠有
個個係hr啫?
最緊要line manager 閪唔閪
香港地唔洗刷leetcode
學識C#, JQuery, Javascript都夠做
呢D工長main長有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞